Truskawki zapiekane w koglu-moglu

"Wolna niedziela, którą planuję spędzić na lenistwie w ogrodzie - no  może nie do końca lenistwie. Czas powoli zabierać się za jego całkowite ogarnianie :) Ale oczywiście chętnie, małą chwilkę spędzę w kuchni. Przygotuję szybki letni deser do popołudniowej lemoniady. Truskawki zapiekane w koglu-moglu to klasyczny, szybki deser do przygotowania w pięć minut. Zamiast truskawek można użyć oczywiście inne sezonowe owoce. Sama słodycz! Zapraszam, częstujcie się :) "

Składniki:
  • 1/2 kg truskawek
  • 4 żółtka 
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania:
Truskawki myjmy, osuszamy, a następnie odrywamy szypułki. Każdą truskawkę kroimy na ćwiartki i wrzucamy do kokilek, tak aby zapełniły naczynia do ich wysokości.

Do wysokiego naczynia wbijamy żółtka, dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier. miksujemy na najwyższych obrotach, do momentu rozpuszczenia się cukru.

Przygotowanym koglem moglem zalewamy truskawki, które następnie wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 15 minut - do zarumienienia się wierzchu.
Podajemy na ciepło z dodatkiem lodów, jogurtu naturalnego lub cukrem pudrem.
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!