Tartaletki z kremem twarogowym i jagodami

"Kiedyś trzeba zrobić coś po raz pierwszy. Tak właśnie było z dzisiejszym przepisem. Po raz pierwszy przygotowałam Tartaletki, dodatkowo przygotowałam je nie z kruchego a sypanego(!) ciasta, swój debiut miał również aksamitny krem twarogowy z dodatkiem wanilii. A to wszystko zostało przygotowane w nowej formie do tartaletek. Całość prezentuje się nie tylko ślicznie ale i smakuję pysznie! Jeżeli Was przekonałam, to zapraszam do wypróbowania Tartaletek z ciasta sypanego z waniliowym kremem twarogowym i jagodami."

Składniki:
  • szklanka cukru 
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
Dodatkowo:
  • 400 g chudego twarogu
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • szklanka jagód
Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone na małe kawałki masło, następnie wszystko miksujemy do momentu uzyskania drobnych okruszków. 

Foremki do tartaletek okraszamy olejem, na dno każdej foremki układamy krążek pergaminu, a następnie nakładamy łyżkę ciasta, która następnie ręcznie rozprowadzamy po foremce.

Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 8-10 minut - pieczemy do złotego koloru. 

W tym czasie przygotowujemy krem twarogowy:
Do malaksera wrzucamy biały chudy twaróg, dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdki.

Na ostudzone tartaletki nakładamy niewielką ilość kremu twarogowego i łyżkę umytych i osuszonych jagód.
Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!