Tarta jagodowa z kremem muślinowym
"Jakie plany na dziś? Leniuchujecie? A może ciężko pracujecie? U mnie dziś sprawdzi się raczej to pierwsze. Dziś odpoczywam, a od jutra do roboty, remont czeka :) A co czeka na Was? Oj! Cudowna, delikatna tarta jagodowa z fantastycznym waniliowym kremem, zwanym również kremem muślinowym. Skuście się bo na prawdę warto wykorzystać jagody dopóki jeszcze są! A może szykuje się u Was jakieś przyjęcie? Ta tarta będzie się nadawała idealnie! Zapraszam!"
Składniki:
Krem muślinowy:
- 400 ml mleka
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemnaczanej
- łyżka masła
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 80 g cukru
- 80 g masła
- jajko
- 4 szklanki jagód
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy na tartę- spód nakłuwamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około 12 minut
W tym czasie przygotowujemy krem:
Do rondelka wlewamy mleko (bez 2 łyżek), wrzucamy masło i wsypujemy cukier waniliowy - gotujemy. W oddzielnej misce rozrabiamy żółtka z cukrem, gdy cukier się rozpuści dodajemy mąkę i 2 łyżki mleka - mieszamy.
Gotujące się mleko zdejmujemy z palnika, przelewamy masę żółtkową, którą energicznie mieszamy, dzięki czemu nie powstaną nam grudki, a następnie ponownie wstawiamy na gaz i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Rondelek wstawiamy do miseczki z zimną wodą, aby masa szybciej się ostudziła.
Na upieczony, ostudzony kruchy blat nakładamy krem, na który następnie układamy jagody, tak aby zakryły całe wierzch ciasta. Odstawiamy do stężenia -najlepiej na cała noc.
Smacznego!
pysznie wygląda:) chętnie się poczęstuje:)
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda, musi być pyszna :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę nazwę - krem muślinowy... Na sam dźwięk tych słów człowiekowi cieknie ślinka :)
OdpowiedzUsuń