Sos jagodowy do deserów

" Lubicie lody, ciasta, desery? Na pewno lubicie, bo mnie odwiedziliście :) No właśnie! Ja tez lubię te wszystkie słodkości, które cudownie smakują z dodatkami, na przykład z sosami owocowymi. Już kiedyś miałam okazję zaproponować Wam sos truskawkowy, dziś przygotowałam dla Was sos jagodowy, który również możecie wykorzystać właściwie do wszystkiego. Częstujcie się!"

Składniki:
  • 2 szklanki jagód
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru 
Sposób przygotowania:
Jagody myjemy, oczyszczamy i osuszamy.
Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię, zalewamy wodą i posypujemy cukrem. Dusimy przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Jeżeli lubicie czuć w sosie owoce, smażcie je krócej, tak aby podczas obróbki termicznej się nie rozpadły.

Jeżeli zaś wolicie jednolite sosy po 2 minutach smażenia, należy przełożyć owoce do blendera, zmiksować i ponownie chwilę podsmażyć - jednak w tym przypadku owce stracą swój kolor.

Odstawiamy do przestudzenia.
Gotowym sosem polewamy lody, ciasta lub desery.
Smacznego!





Komentarze

  1. Nie wiem, czy jak go zrobię, to będzie do deserów, czy do tego, żebym go jadła łyżką prosto z patelni:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!