Pierogi leniwe

"Nie wiem jak u Was, ale dla mnie pierogi leniwe, zwane przez niektórych również kluskami, były moim ulubionym szkolnym obiadem. No może na równi z makaronem z truskawkami, naleśnikami czy stołówkowym schabowym. Zawsze miałam ochotę na dokładkę. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy sama w domu, zachwyciłam się ich prostotą wykonania. Rewelacja! Zapraszam na Domowe Pierogi Leniwe, idealne danie na niedzielny obiad na słodko (z podanych składników wychodzi porcja dla 4 głodnych osób :) )."

Składniki:

  • 600 g białego sera
  • jajko
  • żółtko
  • 2 szklanki mąki + pół szklanki do podsypania
  • 3 łyżki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy zmielony ser. Jeżeli nie macie maszynki do mielenia, możecie to zrobić malakserem, bądź po prostu zmiksować.

Do sera wbijamy jajko i żółtko - miksujemy, następnie dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy. Ciasto powinno być lepkie. Na obsypany mąka blat wyjmujemy ciasto, rolujemy, lekko spłaszczamy, a następnie odkrajamy niewielkie kawałki.

Leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia.
Podajemy z ulubionym sosem owocowym, masłem, albo bułką tartą i cukrem.
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!