Pierogi leniwe
"Nie wiem jak u Was, ale dla mnie pierogi leniwe, zwane przez niektórych również kluskami, były moim ulubionym szkolnym obiadem. No może na równi z makaronem z truskawkami, naleśnikami czy stołówkowym schabowym. Zawsze miałam ochotę na dokładkę. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy sama w domu, zachwyciłam się ich prostotą wykonania. Rewelacja! Zapraszam na Domowe Pierogi Leniwe, idealne danie na niedzielny obiad na słodko (z podanych składników wychodzi porcja dla 4 głodnych osób :) )."
Składniki:
- 600 g białego sera
- jajko
- żółtko
- 2 szklanki mąki + pół szklanki do podsypania
- 3 łyżki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy zmielony ser. Jeżeli nie macie maszynki do mielenia, możecie to zrobić malakserem, bądź po prostu zmiksować.
Do sera wbijamy jajko i żółtko - miksujemy, następnie dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy. Ciasto powinno być lepkie. Na obsypany mąka blat wyjmujemy ciasto, rolujemy, lekko spłaszczamy, a następnie odkrajamy niewielkie kawałki.
Leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia.
Podajemy z ulubionym sosem owocowym, masłem, albo bułką tartą i cukrem.
Smacznego!
smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń