Naleśniki z wiśniami

"Nie ma nic lepszego jak śniadanie podane do łóżka. Chyba się zgodzicie, prawda? Nie ma dla mnie również nic lepszego jak letni owocowy obiad w ogrodzie. A gdy mogę wybierać taki obiad, zazwyczaj będzie on maczny, albo kluchy, albo pierogi albo? Albo naleśniki! Przepisów na naleśniki jest pewnie tyle ile rodzin. Mnóstwo! Mnie to nie przeraża, uwielbiam je w każdej postaci i ilości :) Dziś przepis na Naleśniki z wiśniami na wodzie gazowanej. Moje spostrzeżenia? Ciasto wychodzi lekko puszyste, a dzięki pęcherzykom powietrza jest hmm dziurawe! Choć wolę, dodatek zwykłej wody mineralnej, ten sposób jest również bardzo fajny! Zapraszam!"

Składniki (duża porcja):
  • 800g mąki
  • 3 jajka
  • 400 ml wody gazowanej
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kg wiśni
  • 100 g cukru
  • śmietana 18-22%
Sposób przygotowania:
Mąkę i jaja wrzucamy do miski. Dodajemy mleko, ekstrakt i oliwę, mieszamy mikserem na największych obrotach, w czasie miksowania dodajemy wodę gazowaną - podana przeze mnie ilość jest zależna od mąki jaką wykorzystujecie, chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca.

Smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni. z obu stron. 

Następnie przygotowujemy nadzienie: Do rondelka wrzucamy wiśnie, podsypujemy cukrem i gotujemy po przykryciem przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym odkrywamy przykrywkę gotujemy jeszcze parę minut. 

Usmażone naleśniki nadziewamy nadzieniem wiśniowym, zawijamy w kopertę i ponownie podsmażamy na roztopionym maśle z dodatkiem oleju.
 
Układamy na talerzu, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem.
Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!