Lodowy torcik mocno porzeczkowy

"Ciepło, prawda? A na upał najlepsze są lody! Ale aby nie było nudno, zamiast wersji tradycyjnej przygotowałam dla Was coś wyjątkowego, baaaaardzo porzeczkowego, orzeźwiającego i niezbyt słodkiego. Zapraszam Was na lodowy torcik mocno porzeczkowy z czerwoną i czarną porzeczką. "
Składniki:

  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki wody
  • szklanka mleka
  • 400  ml jogurtu

Dodatkowo

  • opakowanie biszkoptów
  • 50 ml rozpuszczonego masła
  • 1,5 szklanki czarnych porzeczek
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:
Porzeczki myjemy, oczyszczamy i wrzucamy do blendera, całość zalewamy mlekiem miksujemy. Następnie owoce przecieramy przez sitko.
Do otrzymanej masy wlewamy mleko i ponownie miksujemy. W małym kubeczku rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie, następnie dolewamy żelatynę, mieszamy.

Biszkopty miażdżymy na drobno, dolewamy masło i przekładamy do niewielkiej tortownicy wyłożonej papierem do peiczenia. Rozkładamy równomiernie po formie, ugniatamy.

Przygotowany mus porzeczkowy przelewamy na biszkoptowy blat, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny, po tym czasie na wierzch torcika wylewamy mus porzeczkowy.

Przygotowanie musu z czarnych porzeczek.
Do rondelka wrzucamy umyte i przebrane porzeczki, zasypujemy cukrem i gotujemy do momentu gdy owoce "popękają". Następnie odstawiamy do przestudzenia. W 1/4 szklanki wody rozpuszczamy żelatynę, a następnie dolewamy do musu porzeczkowego.

Przygotowany torcik wstawiamy do zamrażalki na 30-40 minut.
Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!