Kruche ciasto budyniowe z jagodami

"Dzisiejszy dzień ponownie spędzę w sadzie. Też fajnie, bo jadę po kolejną porcję wiśni. Ale jest jeden minus, Dziadek jedzie ze mną, a to oznacza, że nie będzie miał kto mi zbierać jagód, heh. Dobrze, że jeszcze mi ich trochę zostało po ostatnim wypadzie do lasu. Lubicie w ogóle jagody? Jeżeli tak, to mam dla Was nową, smakowitą propozycję na ich wykorzystanie. Pyszne wilgotne ciasto z masą budyniową i jagodami. Zapraszam! "

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 80 g cukru
  • 80 g masła
  • jajko
Dodatkowo:

  • 1/2 budyniu waniliowego
  • 2 szklanki jagód
  • kruszonka : 80 g mąki, 80 g cukru, 60 g masła

Sposób przygotowania:
Do miski, albo na blat wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i tworzymy górkę, na którą wbijamy jajko, wszystko mieszamy a następnie szybko zagniatamy.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kruchy spód pieczemy około 12 minut 

W tym czasie przygotowujemy budyń ( według wytycznych na opakowaniu). A także kruszonkę - do miseczki wsypujemy cukier i mąkę, dodajemy masło i szybko zagniatamy, tak aby powstały male okruszki.

Na upieczony kruchy blat nakładamy masę budyniową, wysypujemy jagody i całość przykrywamy kruszonką, pieczemy około 30 minut - do zarumienienia się wierzchu.
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!