Kluski kładzione z serem i jagodami

"Jeżeli lubicie pierogi z jagodami, ale nie macie czasem czasu na ich przygotowanie, ten przepis na pewno Wam się spodoba. Smak jest świetny, bardzo przypomina smak ciasta pierogowego, ale wykonanie jest dużo prostsze i szybsze! Zapraszam na kluski kładzione z jagodami i śmietaną."

(składniki na dwie b.duże porcje)
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • łyżeczka oleju
  • 1,5 łyżki mleka

dodatkowo:
  • 200 ml śmietany 18%
  • łyżka cukru
  • 100 g białego sera
  • szklanka jagod

Sposób przygotowania
Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, roztrzepane jaja i mleko, całość zalewamy jeszcze wodą gazowaną i mieszamy.

Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy olej i dalej mieszamy.


Do wrzącej, lekko osolonej wody w szerokim płaskim garnku wrzucamy po łyżeczce ciasta zapełniając cały garnek. Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek i ponownego zagotowania się wody.

Odcedzamy łyżką cedzakową albo sitkiem.


Przekładamy na talerz, posypujemy białym serem, jagodami i polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem.
Podjemy na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!





Komentarze

  1. Mmm, to smak dzieciństwa! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi z jagodami uwielbiam, wiec na pewno takie kluski by mi zasmakowaly :) a że taka wersja jest szybsza to bardzo mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentują się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!