Kluski kładzione z serem i jagodami
"Jeżeli lubicie pierogi z jagodami, ale nie macie czasem czasu na ich przygotowanie, ten przepis na pewno Wam się spodoba. Smak jest świetny, bardzo przypomina smak ciasta pierogowego, ale wykonanie jest dużo prostsze i szybsze! Zapraszam na kluski kładzione z jagodami i śmietaną."
(składniki na dwie b.duże porcje)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- łyżeczka oleju
- 1,5 łyżki mleka
dodatkowo:
- 200 ml śmietany 18%
- łyżka cukru
- 100 g białego sera
- szklanka jagod
Sposób przygotowania
Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, roztrzepane jaja i mleko, całość zalewamy jeszcze wodą gazowaną i mieszamy.
Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy olej i dalej mieszamy.
Do wrzącej, lekko osolonej wody w szerokim płaskim garnku wrzucamy po łyżeczce ciasta zapełniając cały garnek. Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek i ponownego zagotowania się wody.
Odcedzamy łyżką cedzakową albo sitkiem.
Przekładamy na talerz, posypujemy białym serem, jagodami i polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem.
Podjemy na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Mmm, to smak dzieciństwa! Pycha :)
OdpowiedzUsuńPierogi z jagodami uwielbiam, wiec na pewno takie kluski by mi zasmakowaly :) a że taka wersja jest szybsza to bardzo mi sie podoba!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńprezentują się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńCudowne:) zazdroszczę ich!
OdpowiedzUsuń