Babeczki z jagodami i budyniem

"Uwielbiam lato! Jest tak wiele sezonowych owoców, że czasem nie potrafię wybrać które użyć w danym momencie. Ogród dostarcza mi codziennie porzeczki - czerwone i czarne, zielony agrest i maliny, codzienna porcja jagód zebranych przez mojego Dziadka, czereśnie z sadu i soczyste arbuzy z pobliskiego targu. Ach <3 Żyć nie umierać! Brakuje mi tylko jednego, mojego obiektywu który pożyczyłam rodzicom na wyjazd nad morze. Czas się uśmiechnąć  do Braciszka, bo szkoda byłoby nie sfotografować tym smakołyków, które dla Was szykuje! Dziś na przykład mam dla Was kruche babeczki - takie które zawsze przyciągają mój wzrok w każdej cukierni. Z dodatkiem budyniu i jagód - a jakże! Zapraszam :)"



Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • białko
  • 120 g cukru
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 200 g masła

dodatkowo

  • budyń waniliowy
  • 450 ml mleka
  • szklanka jagód

Sposób przygotowania:
Kruche ciasto :
Jajka i białko ubijamy z cukrem  i ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy do mąki - mieszamy. Margarynę kroimy w kwadraciki i dodajemy do miski. Wszystko ucieramy mikserem (chyba, że wolicie tradycyjnie, ugniatać ręcznie). Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

W tym czasie gotujemy budyń.  Do szklanki wlewamy 100 ml mleka, resztę zagotowujemy w rondelku. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy wymieszany proszek z resztą mleka i gotujemy przez chwilę, ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia, mieszając, aby nie powstał kożuszek.

Ciasto wyjmujemy na oprószony blat i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy kółka (może być szklanką). Gotowym ciastem wykładamy metalowe foremki na babeczki.
Na środek nakładamy łyżkę budyniu, następnie łyżeczkę jagód i zlepiamy drugim kółkiem, pamiętając o dokładnym zlepianiu ciasta. Babeczki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C.

Pieczemy około 15 minut.
Smacznego!




Komentarze

  1. Mmm, wyglądają pysznie. Wspaniałe połączenie. Zresztą, jagódki uwielbiam ze wszystkim i zazdroszczę takich bogactw ogrodu. ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty