Wytrawny chlebek ze szparagami

"Dziś kolejna wytrawna propozycja, na wykorzystanie w wypiekach szparagów. Tym razem zaproponuje Wam bardzo aromatyczny chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami, papryką pepperoni czereśniową i szczypiorkiem. Chlebek idealnie nadaje się do zup, jako przystawka z domową aromatyczną oliwą czy jako przegryzka nocną porą :) Spróbujcie :) Wytrawna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za słodkościami, a chcą się jakoś rozpieścić w Dzień Dziecka :) "

Składniki:
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka
  • 100 oleju
  • 220 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 białe szparagi
  • suszone pomidorki 4-5 sztuk
  • szczypiorek
  • 2-3 papryczki pepperoni czereśniowej

Sposób przygotowania:
Szparagi myjemy, obieramy i wrzucamy do wrzątku -  gotujemy około 3-4 minut, po tym czasie odcedzamy, wrzucając je do miski z wodą z lodem. Kroimy na mniejsze kawałki.

Suszone pomidorki odcedzamy z zalewy, krojąc w paski, a następnie  na drobne kwadraciki. To samo robimy z papryczkami. Szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy drobno.

Do wysokiej miski wbijamy jajka i lekko ubijamy, dodajemy mleko i olej i dalej mieszamy.  W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Suche składniki dodajemy do jaj i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i zioła - mieszamy.

Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy jedną nitkę szczypiorku, która po upieczeniu będzie dekorować nasz chlebek.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez około 40 minut. Studzimy w formie.
Smacznego!







Komentarze