Wytrawny chlebek ze szparagami
"Dziś kolejna wytrawna propozycja, na wykorzystanie w wypiekach szparagów. Tym razem zaproponuje Wam bardzo aromatyczny chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami, papryką pepperoni czereśniową i szczypiorkiem. Chlebek idealnie nadaje się do zup, jako przystawka z domową aromatyczną oliwą czy jako przegryzka nocną porą :) Spróbujcie :) Wytrawna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za słodkościami, a chcą się jakoś rozpieścić w Dzień Dziecka :) "
Składniki:
- 3 jajka
- 150 ml mleka
- 100 oleju
- 220 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 białe szparagi
- suszone pomidorki 4-5 sztuk
- szczypiorek
- 2-3 papryczki pepperoni czereśniowej
Sposób przygotowania:
Szparagi myjemy, obieramy i wrzucamy do wrzątku - gotujemy około 3-4 minut, po tym czasie odcedzamy, wrzucając je do miski z wodą z lodem. Kroimy na mniejsze kawałki.
Suszone pomidorki odcedzamy z zalewy, krojąc w paski, a następnie na drobne kwadraciki. To samo robimy z papryczkami. Szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy drobno.
Do wysokiej miski wbijamy jajka i lekko ubijamy, dodajemy mleko i olej i dalej mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Suche składniki dodajemy do jaj i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i zioła - mieszamy.
Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy jedną nitkę szczypiorku, która po upieczeniu będzie dekorować nasz chlebek.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez około 40 minut. Studzimy w formie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!