Wytrawne muffiny ze szparagami i cheddarem
"Czy muffiny zawsze muszą być słodkie? Oczywiście, że nie! Dziś przygotowałam dla Was przepis na Wytrawne muffiny ze szparagami i serem cheddar. Są wilgotne, smaczne i sycące, bardzo fajne jako drugie śniadanie w pracy, szkole czy domu. Alternatywa dla tradycyjnej kanapki. Spróbujcie!"
Składniki:
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 300 g mąki
- 100 ml oleju
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże szparagi
- 100 g sera cheddar
Sposób przygotowania:
Szparagi myjemy, obieramy a następnie wrzucamy do wrzącej wody na około 3-4 minuty. Po tym czasie warzywa wyjmujemy i przekładamy do miski z zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki.
Do miski wbijamy jajka, zalewamy to mlekiem, jogurtem, musztardą i olejem. Wszystko lekko roztrzepujemy do połączenia się składników.
W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, startym serem sola i pieprzem.
Do suchych składników dolewamy płynne i mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone szparagi.
Blaszkę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami, następnie napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C.
Podajemy na ciepło i na zimno!
Smacznego!
Mmm, to musi być pyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńWybrałam Twój blog do Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie: http://krzepa.blogspot.co.uk/
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami Krzepa
Ile mąki? Ile jajek?
OdpowiedzUsuń