Tradycyjne naleśniki z truskawkami


"Wolny dzień, który spędzę na działce, konstruując meble ogrodowe z palet. Mam nadzieję, że się uda. eM. w pełni gotowy stoi nade mną i czeka aż skończę pisać post. Więc, dziś będzie szybko i tradycyjnie idealne na weekend. Naleśniki z truskawkami i białym serem. Cudownie chrupiące nadające się na śniadanie, obiad, deser czy kolacje. Wybierzcie sami kiedy będziecie mieli na nie ochotę. Miłego dnia!"

Składniki:
  • szklanka mleka
  • woda mineralna niegazowana
  • 3 jajka
  • łyżka oleju
  • 500 g mąki
  • łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 500 g białego sera + 2 łyżki śmietany
  • cukier cynamonowy
  • szklanka truskawek
  • 200 ml śmietany 12%
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę i miksujemy, następnie dolewamy tyle wody ile wchłonie ciasto. Wlewamy olej  i ekstrakt waniliowy - miksujemy na najwyższych obrotach. 

Gotowe ciasto smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu do momentu, aż naleśnik odejdzie sam od patelni ( można mu troszkę pomóc łopatką ).

Biały ser mieszamy ze śmietaną i cukrem cynamonowym. 

Naleśniki smarujemy serem i składamy w trójkąty. Na rozgrzaną patelnię z łyżką masła i olejem przekładamy naleśniki i chwilę podsmażamy. Układamy na talerzu, polewamy  śmietaną 12 %, posypujemy cukrem i pokrojonymi truskawkami.
Smacznego!


Komentarze