Tradycyjne naleśniki z truskawkami
"Wolny dzień, który spędzę na działce, konstruując meble ogrodowe z palet. Mam nadzieję, że się uda. eM. w pełni gotowy stoi nade mną i czeka aż skończę pisać post. Więc, dziś będzie szybko i tradycyjnie idealne na weekend. Naleśniki z truskawkami i białym serem. Cudownie chrupiące nadające się na śniadanie, obiad, deser czy kolacje. Wybierzcie sami kiedy będziecie mieli na nie ochotę. Miłego dnia!"
Składniki:
- szklanka mleka
- woda mineralna niegazowana
- 3 jajka
- łyżka oleju
- 500 g mąki
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 500 g białego sera + 2 łyżki śmietany
- cukier cynamonowy
- szklanka truskawek
- 200 ml śmietany 12%
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę i miksujemy, następnie dolewamy tyle wody ile wchłonie ciasto. Wlewamy olej i ekstrakt waniliowy - miksujemy na najwyższych obrotach.
Gotowe ciasto smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu do momentu, aż naleśnik odejdzie sam od patelni ( można mu troszkę pomóc łopatką ).
Biały ser mieszamy ze śmietaną i cukrem cynamonowym.
Naleśniki smarujemy serem i składamy w trójkąty. Na rozgrzaną patelnię z łyżką masła i olejem przekładamy naleśniki i chwilę podsmażamy. Układamy na talerzu, polewamy śmietaną 12 %, posypujemy cukrem i pokrojonymi truskawkami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!