Torcik truskawkowy

Uwielbiam truskawki, świeże, pachnące soczyste owoce które można wykorzystać do wszystkiego! Na śniadanie, do obiadu, deser czy na kolację. Mogłabym je jeść przez cały rok, ale niestety zimą nie smakują tak dobrze. Dlatego trzeba korzystać dopóki można, dziś słodka propozycja na bardzo uroczysty deser. Zapraszam na Torcik truskawkowy.

Składniki:
  • 4 białka
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • Łyżka oleju
  • 60 g mąki pszennej
dodatkowo:

  • 3 szklanki truskawek
  • 150 ml jogurtu
  • 2 łyżki żelatyny +1/4 szklanki wody
  • 200 g truskawek + 200 ml śmietanki 30% do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy białko i miksujemy. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier i ciągle mieszamy. Gdy masa będzie puszysta, dolewamy olej i dosypujemy stopniowo mąkę mieszając ręcznie łopatką albo łyżką.

Przelewamy d okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką/bułką tartą.

Pieczemy około 40 minut w 180`C do zarumienienia się ciasta. Studzimy w formie.

Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i wrzucamy do blendera, zalewamy jogurtem i miksujemy na mus. W tym czasie do szklanki z letnią wodą wsypujemy żelatynę i mieszamy, następnie przelewamy ją do truskawek i ponownie miksujemy.

Ostudzone ciasto kroimy wpół. Spód wstawiamy ponownie do formy tortowej. Na dolny blat wylewamy masę truskawkową a następnie przykrywamy ją drugim blatem. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, choć najlepiej na całą noc.

Po tym czasie ciasto przekładamy na paterę, a wierzch dekorujemy ubitą na najwyższych obrotach bitą śmietaną i umytymi truskawkami.

Podajemy na zimno.
Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!