Słodki deser ze szparagami!
"Nie wiem czy kogoś zaskoczę, ale dziś zaproponuję Wam deser w którym wykorzystałam... szparagi. Wiem, że może to być z mojej strony dziwne posunięcie, ale przecież połączenie słodyczy z warzywami to żadna nowość. A muszę Wam powiedzieć, że każdy z domowników chciał dokładkę. I jak tu się im dziwić? Spróbujcie!"
Składniki na 3 porcje:
- 1/2 pomarańczy
- 15 truskawek
- 6 główek z zielonych szparagów
- jogurt naturalny - 4 łyżki
- cukier cynamonowy
- 2 łyżeczki cukru białego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Szaragi myjemy i odłamujemy twarda końcówkę (jeżeli wolisz możesz odciąć mniej więcej 1/4, 1/3 dolnej części szparaga). Do gotującej się wody wsypujemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru.
Wrzucamy, gotujemy około 8-10 minut w zależności od grubości szparaga. Po tym czasie szparagi wyławiamy i przekładamy do miski wypełnionej zimną wodą.
Do małej szklanki wlewamy około 3-4 łyżek jogurtu, dodajemy łyżeczkę białego cukru i mieszamy.
Truskawki myjemy, osuszamy i odrywamy szypułki. Kroimy na połówki albo ćwiartki w zależności od wielkości owoców.
Pomarańcze kroimy na plasterki.
Na szeroki talerz nakładamy kleks jogurtu, na środek układamy plasterek pomarańczy, na to
szparagi i truskawki. Całość posypujemy cukrem cynamonowym.
Smacznego!
Cynamonowy cukier? Tak czy inaczej, bez względu na wszystko! Lubię taki deser, chociaż nie znamy się ze szparagami. Znamy się z pozostałymi ich tutaj towarzyszami, a oni ręczą za smak tego deseru^^
OdpowiedzUsuńCukier cynamonowy można przygotować samemu w domu, tak jak waniliowy. Polecam, świetny aromat!
UsuńŁał. Szparagi w deserze. Tego jeszcze nie widziałam :) Zaskoczyłaś mnie i naprawdę zaciekawiłaś :)
OdpowiedzUsuń