Słodki deser ze szparagami!

"Nie wiem czy kogoś zaskoczę, ale dziś zaproponuję Wam deser w którym wykorzystałam... szparagi. Wiem, że może to być z mojej strony dziwne posunięcie, ale przecież połączenie słodyczy z warzywami to żadna nowość. A muszę Wam powiedzieć, że każdy z domowników chciał dokładkę. I jak tu się im dziwić? Spróbujcie!"

Składniki na 3 porcje:

  • 1/2 pomarańczy
  • 15 truskawek
  • 6 główek z zielonych szparagów
  • jogurt naturalny - 4 łyżki
  • cukier cynamonowy
  • 2 łyżeczki cukru białego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
Szaragi myjemy i odłamujemy twarda końcówkę (jeżeli wolisz możesz odciąć mniej więcej 1/4, 1/3 dolnej części szparaga). Do gotującej się wody wsypujemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru.

Wrzucamy, gotujemy około 8-10 minut w zależności od grubości szparaga. Po tym czasie szparagi wyławiamy i przekładamy do miski wypełnionej zimną wodą.

Do małej szklanki wlewamy około 3-4 łyżek jogurtu, dodajemy łyżeczkę białego cukru i mieszamy.

Truskawki myjemy, osuszamy i odrywamy szypułki. Kroimy na połówki albo ćwiartki w zależności od wielkości owoców.

Pomarańcze kroimy na plasterki.

Na szeroki talerz nakładamy kleks jogurtu, na środek układamy plasterek pomarańczy, na to
szparagi i truskawki. Całość posypujemy cukrem cynamonowym.
Smacznego!



Komentarze

  1. Cynamonowy cukier? Tak czy inaczej, bez względu na wszystko! Lubię taki deser, chociaż nie znamy się ze szparagami. Znamy się z pozostałymi ich tutaj towarzyszami, a oni ręczą za smak tego deseru^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier cynamonowy można przygotować samemu w domu, tak jak waniliowy. Polecam, świetny aromat!

      Usuń
  2. Łał. Szparagi w deserze. Tego jeszcze nie widziałam :) Zaskoczyłaś mnie i naprawdę zaciekawiłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!