Sałatka szpinakowo-szparagowa z pestkami moreli
"Jedliście kiedyś pestki moreli? Gdy zobaczyłam je w sklepie byłam przekonana, że to migdał - dwa razy tańczy migdał. Ale nie, lekko kwaskowaty, cierpki trochę jak ziarno kakaowca, choć soczysty jak migdał. Nadaje się do sałatek jako dodatek, jako składnik ciasta i do jedzenia od tak. Ja wykorzystałam go w sałatce bardzo wiosennej z truskawkami, świeżym szpinakiem i szparagami. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu."
Składniki:
- garść rukoli
- garść świeżego szpinaku
- garść mieszanki sałat - greckiej, lodowej, masłowej
- 5-6 truskawek
- 5 zielonych szparagów
- mała garść orzechów laskowych i włoskich
- kilka pestek moreli
- garść suszonej żurawiny
dressing:
- dwie łyżeczki miodu gryczanego
- 1,5 łyżki octu balsamicznego
- 5 łyżek oliwy
- sól
Sposób przygotowania:
Sałaty myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki. Liście szpinaku myjemy i dorzucamy - gdy są zbyt duże rwiemy. Mieszamy.
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na połówki.
Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem cukru. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie szparagi wyławiamy i wrzucamy do miski z zimną wodą
Orzechy i suszone pestki moreli miażdżymy i kroimy na małe kawałki, posypujemy nimi sałatę, na wierzchu układamy szparagi.
Przygotowujemy dressing.
Do shakera/zamkniętego słoika wlewamy oliwę z oliwek, ocet i miód. Doprawiamy solą i wstrząsamy.
Przygotowaną sałatkę polewamy dressingiem.
Smacznego!
Fajna, lekka sałatka. :) Myślę, że podbiłaby niejeden wieczorek z dziewczynami! Muszę ją wypróbować.
OdpowiedzUsuńhttp://dariawkuchni.blogspot.com/
Z pestkami moreli...? Zaciekawiłaś mnie tą sałatką:)
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie wypróbować te pestki moreli :)...
OdpowiedzUsuń