Sałata z truskawkami i kurczakiem
"Nowy tydzień rozpoczynam lekko. A czemu nie? :) Propozycja zdecydowanie lunch'owa, lekka, pożywna i.. owocowa? Tak! Połączenie sałat z truskawkami jest na prawdę bardzo udane. Wypróbujcie koniecznie, szczególnie, gdy nie macie za bardzo ochoty na coś do jedzenia, w taki upał. A jeść przecież trzeba! No to, kto ma ochotę? "
Składniki na 2 porcje:
- opakowanie różnych sałat (po kilka listków sałaty masłowej, greckiej, rzymskiej, lodowej, rukoli)
- 200 g truskawek
- 8 szparagów
- 200 g piersi z kurczaka + ulubione przyprawy
- oliwa z oliwek
- dodatkowo grillowana ciabatta
Sposób przygotowania:
Sałaty myjemy i osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski i mieszamy. Przekładamy na dwa talerze.
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, kroimy na paski, przyprawiamy według uznania i smażymy na złoty kolor na rozgrzanej grillowej patelni - bez oleju. Po zdjęciu z patelni paski kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na przygotowane sałaty.
Szparagi myjemy i odcinamy łodygi pozostawiając same główki - można ją odłamać. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotujemy około 4-5 minut. Wyławiamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą.
Truskawki myjemy, osuszamy i odrywamy szypułki. Kroimy na połówki, bądź na ćwiartki w zależności od ich wielkości, układamy na sałacie.
Całość posypujemy pieprzem i solą oraz polewamy oliwą z oliwek.
Podajemy z grillowaną ciabattą.
Podajemy z grillowaną ciabattą.
Smacznego!
kolorowa wiosenna sałatka:) pycha:)
OdpowiedzUsuń