Pierogi z truskawkami + mrożenie

"Z okazji długiego weekendu, zbliżającego się lata i wczorajszego Dnia Dziecka przygotowałam dla Was Pierogi z Truskawkami. Nie są tak smakowite jak te z jagodami, ale mimo wszystko są bardzo dobre. Ich przygotowanie nie zajmuje tak dużo czasu gdy wykorzystacie przyrząd do lepienia pierogów, który znajdziecie na targowiskach albo w sklepach internetowych. Jeżeli chcielibyście przygotować sobie ich trochę więcej na później, nic prostszego, wystarczy je zamrozić ;) Smakują później równie dobrze. Zapraszam!"

Składniki 
  • 450 g mąki pszennej - tortowej
  • 300 ml gorącej wody
  • 2 łyżki masła
  • jajko
  • 400 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • śmietana 18% + cukier do smaku
Sposób przygotowania 
Truskawki myjemy i odcinamy szypułki, osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki, ćwiartki będą za duże. Pokrojone owoce przekładamy do miski i posypujemy 3 łyżkami cukru. Odstawiamy w misce na później.


Mąkę przesiewamy do miski i zalewamy wodą, dodajemy masło, jajka i mieszamy, a następnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na trzy części, jedną wyjmujemy z miski, resztę przykrywamy mokrą ściereczką. Oderwany kawałek wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka za pomocą dużej szklanki albo okrągłej foremki do ciastek.

Na każde wycięte kółko nakładamy na środek około łyżeczki truskawek i zlepiamy.

W szerokim garnku gotujemy wodę do której dodajemy trochę oliwy. Do wrzącej wody wrzucamy kilka sztuk ulepionych pierogów i gotujemy około 3 minut ( gdy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze około minutę ).

Wyławiamy z wody, odcedzamy i zdobimy kleksem ze śmietany zmieszanej z cukrem.
Smacznego! 

* Mrożenie Pierogów.
Jeżeli chcielibyście zamrozić pierogi to na sam początek ciasto należy przygotować troszkę grubsze - nie przeźroczyste, będzie dużo smaczniejsze, po rozmrożeniu.

Pamiętajcie, że pierogów nie powinno się mrozić wrzucając je od razu do torebki. Przygotujcie w zamrażalce miejsce na jakiś mały pojemniczek i rozłóżcie je w nim tak aby się nie stykały. Po wstępnym zamrożeniu możecie je spakować do wspólnej torebki dzieląc na porcje.






Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!