Muffiny z jagodami i kruszonką
"No i co to za pogoda! Jak dalej będzie tak padać, to wszystkie owoce sezonowe znikną tak szybko jak się pojawiły. Mogłoby już przestać. Zima była na tyle długa, że wysoka temperatura mi jeszcze w tym roku nie przeszkadzała i mogłoby tak pozostać. No nic, pozostaje mieć nadzieję i liczyć, że wynikną jakieś pozytywy z deszczu. Na przykład więcej jagód! Nie obraziłabym się, a Wy? Dziś kolejna letnia jagodowa propozycja. Zapraszam na Muffiny z jagodami i kruszonką. Szczerze, dawno nie jadłam tak dobrych babeczek, oj dawno! Spokojnie można wykorzystać zamiast jagód jakieś inne sezonowe albo mrożone owoce. Spróbujcie :) PS. Dzięki za odwiedziny na FB! Jest nas już 900!"
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki śmietany 12%
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 260 g mąki
- 100 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1,5-2 szklanki jagód
- kruszonka: 60 g masła, 80 g cukru, 150 g mąki
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, oliwę i śmietanę - roztrzepujemy. Dodajemy ekstrakt i ponownie lekko mieszamy.
W drugiej misce wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Do płynnych składników dosypujemy suche i mieszamy.
Ciast przelewamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości.
Każdą babeczkę posypujemy łyżką umytych i osuszonych jagód
Przygotowujemy kruszonkę:
Do miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę i cukier i ugniatamy tworząc małe okruszki, którymi następnie będziemy posypywać muffiny.
Wstawiamy do rozgrzanego do 190`C piekarnika na około 25-30 minut.
Studzimy w formie.
Smacznego!
Uwielbiam muffinki z jagodami :) Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńJagody to jedne z moich najbardziej ulubionych owoców sezonowych. W mgnieniu oka pochłonęłabym wszystkie Twoje muffinki:)
OdpowiedzUsuńpiękne muffiny:)
OdpowiedzUsuńCiesze się że rozpoczął się sezon na jagody:) Muffinki ślicznie wyglądają, sama w weekend wezmę się za pieczenie:)
OdpowiedzUsuń