Mini tarty szparagowe w sosie beszamelowym
"Sezon szparagowy właściwie się już kończy, trzeba korzystać do ostatniej chwili! Dlatego chciałam Wam zaproponować francuskie mini tarty z parmezanem, suszonymi pomidorkami i białymi szparagami. Fajna przekąska na letnie przedpołudnie :) Zapraszam!"
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 9 białych szparagów
- 3 suszone pomidorki
- liście świeżej bazylii
- parmezan
sos beszamelowy :
- szklanka mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Szparagi myjemy, obieramy ze skórki. W garnku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć, solimy i wrzucamy szparagi. Gotujemy około 3-4 minut, następnie wyławiamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą, moczymy około minuty i wyławiamy.
Przygotowujemy sos beszamelowy:
Do garnuszka wrzucamy masło, gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy - tworząc zasmażkę. Gdy mąka się połączy z masłem, zalewamy całość mlekiem, dodajemy przyprawy i mieszamy, do momentu, aż sos zgęstnieje (po całkowitym ostygnięciu sos gęstnieje bardzo mocno).
Pomidory wyławiamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na 9 kawałków. Każdy z nich zawijamy tak aby stworzyć ramkę z ciasta( zawijamy każdą ze stron na około 0,5 cm). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta układamy przekrojone wzdłuż szparagi, posypujemy porwanymi listkami bazylii i pokrojonymi pomidorkami. Całość zalewamy 2 łyżkami sosu beszamelowego.
Pieczemy około 20 minut w 200`C
Po upieczeniu posypujemy startym na małych oczkach parmezanem.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
super!
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuń...ze szparagami nigdy nie robiłam... o ranyy !! mam jeszcze ciasto francuskie, chyba przetestuję... bo Twoje tarty wyglądają obwiednie:)
OdpowiedzUsuń