Mini tarty szparagowe w sosie beszamelowym

"Sezon szparagowy właściwie się już kończy, trzeba korzystać do ostatniej chwili! Dlatego chciałam Wam zaproponować francuskie mini tarty z parmezanem, suszonymi pomidorkami i białymi szparagami. Fajna przekąska na letnie przedpołudnie :) Zapraszam!"


Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 9 białych szparagów
  • 3 suszone pomidorki
  • liście świeżej bazylii
  • parmezan
sos beszamelowy :
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
Sposób  przygotowania:
Szparagi myjemy, obieramy ze skórki. W garnku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć, solimy i wrzucamy szparagi. Gotujemy około 3-4 minut, następnie wyławiamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą, moczymy około minuty i wyławiamy.

Przygotowujemy sos beszamelowy:
Do garnuszka wrzucamy masło, gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy - tworząc zasmażkę. Gdy mąka się połączy z masłem, zalewamy całość mlekiem, dodajemy przyprawy i mieszamy, do momentu, aż sos zgęstnieje (po całkowitym ostygnięciu sos gęstnieje bardzo mocno).

Pomidory wyławiamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.

Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na 9 kawałków. Każdy z nich zawijamy tak aby stworzyć ramkę z ciasta( zawijamy każdą ze stron na około 0,5 cm). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta układamy przekrojone wzdłuż szparagi, posypujemy porwanymi listkami bazylii i pokrojonymi pomidorkami. Całość zalewamy 2 łyżkami sosu beszamelowego.

Pieczemy około 20 minut w 200`C
Po upieczeniu posypujemy startym na małych oczkach parmezanem.

Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!










Komentarze

  1. ...ze szparagami nigdy nie robiłam... o ranyy !! mam jeszcze ciasto francuskie, chyba przetestuję... bo Twoje tarty wyglądają obwiednie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!