Lody miętowo-czekoladowe


"Lato, a razem z nimi wakacje! A jak wakacje to odpoczynek. No może nie u mnie - na razie.  Wiem, jedno, lato kojarzy mi się z lodami. Uwielbiam je, nie ważny smak, wszystkie są pyszne! Postanowiłam dziś poczęstować Was jednym z nich. Dziś domowe lody miętowo-czekoladowe przygotowywane bez maszynki do lodów, choć spokojnie można przygotować je również i tak ;) To co, ktoś ma ochotę? Mój eM. zje je dziś na pewno ;) Obchodzi swoje 23 urodziny, a to będzie jeden z moich prezentów dla niego ;) Ten najmniej ważny, ale mimo wszystko bardzo smaczny;) "

Składniki:

  • garść świeżych liści mięty
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 350 ml śmietanki 30 %
  • 80 g cukru
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 szklanki mleka

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki, poza czekoladą, powinny być schłodzone.

Miętę wrzucamy do lodowatej wody, pozostawiamy na około 10 minut. Następnie osuszamy papierowymi ręcznikami, odrywamy nerwy główne i wrzucamy do blendera.

Następnie wrzucamy pokrojoną na kawałki czekolady, cukier, dolewamy jogurt, śmietankę i mleko i miksujemy około 2-3 minut. Przelewamy do plastikowego pojemnika z zamknięciem (na żywność) i wstawiamy do zamrażalnika.

Co godzinę miksujemy, aby pozbyć się drobinek wody.

Wyjmujemy 10 minut przed podaniem.
Smacznego!







Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!