Kukurydziane ciasteczka truskawkowe z melisą


"Na tak duże upały to raczej ciasto się nie nadaje, a jak nie ciasto to co? Może ciastka? Takie malutkie, na jeden gryz? Jak dla mnie strzał w dziesiątkę! Małe, maślane ciasteczka z mąki kukurydzianej z truskawkami i listkami cytrynowej melisy. Może wygląd trochę kokieteryjny, takie brzydalki, ale w tym wypadku zdecydowanie liczy się wnętrze. Pychota! Przekonajcie się sami."


Składniki:

  • 160 g masła
  • 100 g cukru
  • jajko
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej
  • szklanka truskawek
  • kilka listków melisy cytrynowej

Sposób przygotowania:
Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy.

W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masła i mieszamy.
Z gotowej masy przygotowujemy małe ciasteczka, za pomocą dwóch łyżeczek, tworząc małe kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki, dodajemy porwane listki melisy i odstawiamy na 30 minut.

W przygotowane ciasteczka wbijamy po jednym kawałku truskawki i cząstce urwanego listka melisy.

Pieczemy w 175`C przez 16 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego!






Komentarze

  1. Uwielbiam ciasteczka, Twoje wyglądają wspaniale z tymi zapieczonymi truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś nigdy się nie mogłam przekonać do połączenia mąki kukurydzianej z czymkolwiek, ale ciasteczka wyglądają cudownie :)

    Nominowałam Cię do Liebster Blog Award:)
    http://makeeateasy.blogspot.com/2013/06/podwojna-nominacja-do-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!