Kukurydziane ciasteczka truskawkowe z melisą
"Na tak duże upały to raczej ciasto się nie nadaje, a jak nie ciasto to co? Może ciastka? Takie malutkie, na jeden gryz? Jak dla mnie strzał w dziesiątkę! Małe, maślane ciasteczka z mąki kukurydzianej z truskawkami i listkami cytrynowej melisy. Może wygląd trochę kokieteryjny, takie brzydalki, ale w tym wypadku zdecydowanie liczy się wnętrze. Pychota! Przekonajcie się sami."
Składniki:
- 160 g masła
- 100 g cukru
- jajko
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mąki pszennej
- szklanka truskawek
- kilka listków melisy cytrynowej
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy.
W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masła i mieszamy.
Z gotowej masy przygotowujemy małe ciasteczka, za pomocą dwóch łyżeczek, tworząc małe kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki, dodajemy porwane listki melisy i odstawiamy na 30 minut.
W przygotowane ciasteczka wbijamy po jednym kawałku truskawki i cząstce urwanego listka melisy.
Pieczemy w 175`C przez 16 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego!
Uwielbiam ciasteczka, Twoje wyglądają wspaniale z tymi zapieczonymi truskawkami :)
OdpowiedzUsuńJakoś nigdy się nie mogłam przekonać do połączenia mąki kukurydzianej z czymkolwiek, ale ciasteczka wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award:)
http://makeeateasy.blogspot.com/2013/06/podwojna-nominacja-do-liebster-blog.html