Kebab ze szparagami
"Czas na piknik! A co je się na pikniku? Smaczne, lekkie przekąski które można włożyć do koszyka. Dziś właśnie taki przepis przygotowałam dla Was. Bardzo wiosenny, a nawet letni. Pomysł na piknikową przekąskę ze szparagami i młodą sałatą. Zapraszam Was na Kebab ze szparagami i kurczakiem"
Składniki:
- 1 jajko
- 80 g mąki
- szklanka wody
- szczypta soli
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 100 g piersi z kurczaka
- 4 szparagi
- sałata zielona - młoda
- pomidor
- 1/4 zielonego ogórka
- jogurt naturalny
- pół łyżeczki musztardy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, oliwę i sól. Mieszamy, a następnie dodajemy wody - wody powinno być tyle ile wchłonie ciasto - powinno być płynne (ale nie przeźroczyste ). Smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obu stron na złoty kolor.
Szparagi myjemy i odcinamy 1/3 łodygi od końca. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotujemy około 8 minut. Wyławiamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą, aby nie straciły sprężystości i koloru.
Przygotowujemy dip jogurtowy:
Do szklanki przelewamy jogurt, dodajemy sól i pieprz, pół łyżeczki musztardy i mieszamy.
Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki, ogórek obieramy i kroimy na plasterki. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki.
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, kroimy na małe kwadraciki, solimy i pieprzymy, a następnie smażymy na rozgrzanej grillowej patelni - bez oleju - na rumiano. Po usmażeniu odstawiamy.
Na usmażony, ciepły placek układamy po środku sałatę, posypujemy pomidorem i ogórkiem, układamy na wierzch szparagi i mięso. Całość polewamy dipem jogurtowym i zawijamy.
OMG! Chcę go! Taki zdrowy fast food, wygląda bardzo apetycznie no i te szparagi... COŚ WSPANIAŁEGO!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na zdrowy fast food, ja też się staram przemycać trochę zdrowych rzeczy w daniach dla moich łasuchów:)
OdpowiedzUsuń