Jogurtowe pierogi z jagodami
"Jagody! Zaraz po truskawkach jedne z lepszych owoców sezonowych. Maliny, czereśnie, porzeczki czy agrest są dlatego w tyle, dla mnie oczywiście ;) Jagody są pyszne od tak, bez niczego, albo z cukrem i śmietaną. Ja jednak najbardziej lubię je w pierogach! Tym razem przygotowałam dla Was wersję jogurtową! Jedliście kiedyś? Jak nie, to koniecznie wypróbujcie. Zapraszam na Jogurtowe pierogi z jagodami!"
Składniki:
- 4,5 szklanki mąki
- szklanka ciepłej wody
- 1 3/4 szklanki ciepłego jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 400 g jagód
- 1/3 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wsypujemy 4 szklanki mąki, dodajemy szczyptę soli. Następnie podgrzewamy w garnuszku wodę z dodatkiem jogurtu i dolewamy do miski. Całość zagniatamy i dzielimy na kilka części. Jedną część rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, resztę przykrywamy ściereczką aby ciasto się nie zeschło.
Z rozwałkowanego cienko ciasta wycinamy szklaneczką małe kółka, na które następnie nakładamy łyżeczkę jagód i 1/4 łyżeczki cukru, zlepiamy - jeżeli ciasto nie chce się zlepić, brzegi które zlepiamy warto posmarować wodą.
Pierogi wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody. Gotujemy minutkę po wypłynięciu na wierzch. Podajemy z kleksem jogurtu lub śmietany posypane cukrem.
Zlepione pierogi przed gotowaniem można zamrozić. A następnie gdy będziecie mieć na nie ochotę, po prostu wrzucić na wrzątek.
Smacznego!
no, pyszności!
OdpowiedzUsuńALE CIASTO JOGURTOWE SPOTYKAM PO RAZ PIERWSZY.
POZDRAWIAM!
koniecznie muszę wypróować przepis na ciasto jogurtowe :)
OdpowiedzUsuń