Jogurtowe pierogi z jagodami

"Jagody! Zaraz po truskawkach jedne z lepszych owoców sezonowych. Maliny, czereśnie, porzeczki czy agrest są dlatego w tyle, dla mnie oczywiście ;) Jagody są pyszne od tak, bez niczego, albo z cukrem i śmietaną. Ja jednak najbardziej lubię je w pierogach! Tym razem przygotowałam dla Was wersję jogurtową! Jedliście kiedyś? Jak nie, to koniecznie wypróbujcie. Zapraszam na Jogurtowe pierogi z jagodami!"

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • 1 3/4 szklanki ciepłego jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 400 g jagód
  • 1/3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wsypujemy 4 szklanki mąki, dodajemy szczyptę soli. Następnie podgrzewamy w garnuszku wodę z dodatkiem jogurtu i dolewamy do miski. Całość zagniatamy i dzielimy na kilka części. Jedną część rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, resztę przykrywamy ściereczką aby ciasto się nie zeschło.

Z rozwałkowanego cienko ciasta wycinamy szklaneczką małe kółka, na które następnie nakładamy łyżeczkę jagód i 1/4 łyżeczki cukru, zlepiamy - jeżeli ciasto nie chce się zlepić, brzegi które zlepiamy warto posmarować wodą.
Pierogi wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody. Gotujemy minutkę po wypłynięciu na wierzch. Podajemy z kleksem jogurtu lub śmietany posypane cukrem.

Zlepione pierogi przed gotowaniem można zamrozić. A następnie gdy będziecie mieć na nie ochotę, po prostu wrzucić na wrzątek.
Smacznego!





Komentarze

  1. no, pyszności!
    ALE CIASTO JOGURTOWE SPOTYKAM PO RAZ PIERWSZY.
    POZDRAWIAM!

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie muszę wypróować przepis na ciasto jogurtowe :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!