Ciasto z Czereśniami
"Zdecydowanie rozpoczął się najlepszy okres w roku - sezon owocowy. W mojej kuchni królują wypieki z dodatkiem naturalnej słodyczy - właśnie z owoców. Dziś jedno z tych banalnych, bardzo smacznych ciast z dodatkiem jakże popularnych latem czereśni. Niewiele przy nim zachodu, więc można je przygotować nie mając zbyt dużo czasu. Zapraszam na Ciasto Czereśniowe!"
Składniki:
- 135 g masła
- 4 jajka
- 180 g cukru
- szklanka mleka
- 250 g mąki
- łyżka ekstraktu waniliowego
- łyżeczka proszek do pieczenia
- szklanka wydrylowanych czereśni
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej piany.
Następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do ubitych jajek dodajemy szklankę mleka i masło, a następnie ubijamy. Dodajemy łyżkę ekstraktu waniliowego.
Dosypujemy mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia i dalej mieszamy.
Ciasto przekładamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia. Wierzch posypujemy umytymi, wydrążonymi czereśniami.
Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Studzimy w formie, wierzch możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Szukałam coś z czereśniami bo dostałam ich dużo od rodziców. Chyba wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuń