Ciasto z Czereśniami


"Zdecydowanie rozpoczął się najlepszy okres w roku - sezon owocowy. W mojej kuchni królują wypieki z dodatkiem naturalnej słodyczy - właśnie z owoców. Dziś jedno z tych banalnych, bardzo smacznych ciast z dodatkiem jakże popularnych latem czereśni. Niewiele przy nim zachodu, więc można je przygotować nie mając zbyt dużo czasu. Zapraszam na  Ciasto Czereśniowe!"



Składniki:
  • 135 g masła
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • szklanka mleka
  • 250 g mąki
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka proszek do pieczenia
  • szklanka wydrylowanych czereśni
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej piany.
Następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do ubitych jajek dodajemy szklankę mleka i masło, a następnie ubijamy. Dodajemy łyżkę ekstraktu waniliowego.

Dosypujemy mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia i dalej mieszamy.

Ciasto przekładamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia. Wierzch posypujemy umytymi, wydrążonymi czereśniami. 

Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Studzimy w formie, wierzch możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!




Komentarze

  1. Szukałam coś z czereśniami bo dostałam ich dużo od rodziców. Chyba wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!