Ciasteczka egzotyczne

"Lato zbliża się wielkimi krokami, przynajmniej to kalendarzowe. Czekam z utęsknieniem, aż będę mogła w końcu stroić się w ciuchy które ostatnio kupuję bez żadnego umiaru, chcąc ożywić moje beżowo-brązowe kolory w szafie. No ale na to muszę jeszcze trochę poczekać. Pogoda jakoś nie chce odpuścić. Jedynie co mogę zrobić to zaproponować Wam egzotyczne ciasteczka, które choć trochę przypomną Wam smak wakacji. Zapraszam!"

Składniki
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • banan
  • 4 plasterki ananasa
  • 3 nektarynki
  • cukier cynamonowy

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200`C

Owoce obieramy i kroimy na drobne kawałki.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką pszenną. Kroimy na 12 kawałków. Na każdy z nich układamy parę kawałeczków banana, nektarynki i ananasa. 

Rogi ciasta zawijamy tak, aby powstały koła. Ciasteczka przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia i posypujemy każde z nich szczyptą cukru cynamonowego.

Pieczemy około 10 minut - do zarumienienia. Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na zimno.

Smacznego!





Komentarze

  1. Pyysznie. Chociaż te banany z ujęcia z góry przypominały mi trochę pieczarki. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Żołte, albo żółto-pomarańczowe ciasteczka!:) z chrupiącego fracuskiego ciasta, które zawsze się kruszy!^^

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!