Bułeczki z jagodami

"Jaaagodzianki! Kto ich nie lubi? Świeże, jeszcze ciepłe, domowe. Niebo! Kojarzą mi się z wyjazdami do Cioci, do Lublina, gdy na śniadanie czekało na mnie kompot i jagodzianki. Świetne czasy! Takie leniwe i beztroskie. Ach te wakacyjne wspomnienia! Macie podobne? W ogóle lubicie jagodzianki? Jeżeli tak to zapraszam na domowe mini bułeczki z jagodami!"


Składniki na 24 bułeczki:
  • 130 g masła
  • 240 ml mleka
  • 27 g drożdży
  • 5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • żółtko do smarowania
  • 24  łyżeczki jagód + 6 łyżeczek cukru
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy i lekko studzimy, następnie łączymy z połową szklanki mleka i mieszamy. Dodajemy cukier i odstawiamy.

Resztę mleka lekko  podgrzewamy (ok. 30 sek. w mikrofali), dodajemy drożdże i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na około 10 minut.

Do masła dolewamy drożdże, dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników - ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. A następnie każdą z nich na 12 małych kulek. Na blacie, lekko obsypanym mąką rozgniatamy dłonią ciasto, na środek każdej bułeczki nakładamy łyżeczkę jagód, posypujemy 1/4 łyżeczki cukru i zlepiamy.

Bułeczki układamy na blacie wyłożonym papierem do pieczenia zlepieniem do dołu.  Żółtko 'bełtamy' i rozsmarowujemy po wierzchu każdej bułeczki. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Pieczemy w 220`C około 10-12 minut. Studzimy na blaszce.
Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!