Tort Czekoladowy
"Dzień Mamy. Co byśmy bez nich zrobiły? W takie święto jak dziś wręcz nie wypada zapomnieć o drobnym upominku bądź wypieku. Słodkie słówka, też by się przydały :) Mam nadzieję, że nikt z Was nie zapomniał i wie co dziś przygotuje swojej rodzicielce. Ja już wiem! A Wam proponuje ten o to smakowity, bardzo czekoladowy i całkiem prosty Tort Czekoladowy. Jedyny minus, należy poczekać na ostudzenie ciasta i schłodzenie kremu, aby wszystko wyglądało tak jak należy. Ale, Kochani, warto!"
*Przepis uaktualniony ;)
Składniki:
- 4 jajka
- 120 g cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 150 g mąki
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g masła (dobrej jakości)
- 150 g cukru pudru
- 190 g gorzkiej czekolady wysoko procentowej
- 80 g czekolady / wiórek czekoladowych do dekoracji
- marmolada wieloowocowa/wiśniowa
Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy mleko i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Sypkie składniki dosypujemy do masy jajeczne i miksujemy.
Całość przelewamy do okrągłej - tortowej torty, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, w momencie, gdy wbity w ciasto patyczek, nie będzie mokry.
Studzimy w formie.
Przygotowanie kremu.
Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i miksujemy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo w mikrofali. Ostawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do zmiksowanego masła. Całość ponownie miksujemy i wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny.
Przygotowanie wiórek czekoladowych.
Czekoladę łamiemy na kawałki, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej, bądź mikrofali. Rozpuszczoną czekoladę rozsmarowujemy do zimnym marmurowym/kamiennym blacie. Pozostawiamy do zastygnięcia, gdy to nastąpi, ostrym narzędziem, np. nożykiem do ziół, przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe wiórki.
Ostudzone ciasto dzielimy na trzy części, na pierwszy blat wykładamy około 2-3 łyżek kremu, rozsmarowujemy, a następnie przykrywamy kolejnym blatem, który smarujemy marmoladą i około 3 łyżkami kremu.
Przykrywamy ostatnim blatem i rozsmarowujemy na wierzchu i po bokach pozostały krem - wyrównujemy.
Wierzch tortu posypujemy gotowymi wiórkami czekoladowymi. Całość odstawiamy do schłodzenia.
Smacznego!
Rozpływam się nad zdjęciami,cudowny,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za kremami maślanymi, ale ten tort wygląda tak cudownie, że raczej bym się nie oparła :)
OdpowiedzUsuńŁał, cudowne to ciasto :) Z taką ilością czekolady musiało smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu nie wyszło mi zarówno ciasto (nie wyrosło) jak i krem (cukier puder zgrzyta a w smaku jest obleśny taki maślany bardzo :( Wszystko zrobiłam idealnie z przepisem ale widać coś gdzieś zawiodło :( Jestem załamana bo myślałam o tym torcie od dawna :(
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o ciasto? Nie mam pomysłu dlaczego mogło Ci nie wyjść :( Jeżeli o krem - jest to krem maślany, aby wyszedł odpowiedni, należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze składników - masło musi być miękkie, czekolada ostudzona. Należy również pamiętać o dokładnym zmiksowaniu składników.
UsuńJeżeli wolicie inny krem czekoladowy, zapraszam tu -> http://sweet-fun.blogspot.com/2013/09/tort-mocno-czekoladowy.html :)
Na jaką wielkość tortownicy jest przepis?
OdpowiedzUsuń24 cm :)
UsuńPodobnie jak atreyka - ciasto mi nie urosło i było gumowate w smaku. Krem natomiast był bardzo jasny i czuć było masło. Wszystko robiłam według przepisu, niestety to, co mi wyszło zupełnie nie przypominało tego z Twoich zdjęć. W czym tkwi problem - nie wiem, ale może dla ścisłości podałabyś, jakiego masła i czekolady (mlecznej, gorzkiej..) użyłaś? (choć wątpię, żeby to w tym przypadku miało jakieś znaczenie) Bardzo się rozczarowałam, bo napracowałam się przy tym, a dodatkowo miała być to część prezentu urodzinowego dla mojego mężczyzny - niestety musi obejść się smakiem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś ciasto - wprowadziłam kilka zmian (błąd mógł wynikać z naczyń z jakich korzystamy, dlatego w przepisie poprawiłam miarę na gramy).
UsuńCo do kremu - należy używać gorzkiej czekolady wysoko procentowej, aby uzyskać głęboki smak i zniwelować smak masła.
Pozdrawiam!
Mi wyszedł, krem był trochę zbyt twardy, więc dodałam odrobinę mleka i dobrze się smarowało. Super przepis, dziękuje!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńSłodko pozdrawiam!
Czy może być tortownica 20cm?
OdpowiedzUsuńHm... zrobiłam, ale ciasto nie wyrosło :( jest tak cienkie, że ledwie dwie warstwy wyszły :(
UsuńNie wiem, dlaczego tak się stało. Ostatnio robiłam to ciasto (po kilku komentarzach zaczęłam się niepokoić co jest nie tak) i ciasto wyszło. Było piękne i puchate.
UsuńA tortownica oczywiście może być 20 cm. Mam w domu również 17 cm.
Jakiej tortownicy Ty użyłaś? Może była za duża i ciasto się rozpłynęło i nie urosło?
Pozdrawiam!
No już sama nie wiem... Użyłam właśnie 20cm.
OdpowiedzUsuń