Tarta truskawkowa z kremem waniliowym

"Wydaje mi się, że nie ma nic przyjemniejszego jak chwila spędzona z kawałkiem dobrego ciasta. Dziś przygotowałam dla Was przepis na Tartę truskawkową z kremem waniliowym i migdałami. Co mogę powiedzieć o tym wypieku? Niebo! Jednogłośnie nadany tytuł najlepszego wiosennego ciasta ever! Koniecznie wypróbujcie, tylko pamiętajcie, na jednym kawalku się nie skończy! Słodkiego dnia!"

Składniki

  • 250 g ciasta francuskiego
  • Krem
  • 6 żółtek
  • 130 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 350 ml mleka + 2 łyżki mleka
  • 24 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 400 g świeżych truskawek
  • garść migdałów

Sposób przygotowania:
Schłodzone ciasto francuskie cienko rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Jeżeli idzie to zbyt ciężko, możecie włożyć ciasto pomiędzy dwa pergaminy, powinno Wam to ułatwić rozwałkowanie ciasta.

Ciasto przekładamy do blaszki na tartę, wyrównujemy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200`C na około 7-10 minut. Po upieczeniu, spód do tarty odstawiamy do wystudzenia.

W tym czasie przygotowujemy krem.
Do rondelka wlewamy 350 ml mleka i wsypujemy cukier waniliowy - gotujemy. W oddzielnej misce rozrabiamy żółtka z cukrem, gdy cukier się rozpuści dodajemy obie mąki i 2 łyżki mleka i mieszamy.

Gotujące się mleko zdejmujemy z palnika, przelewamy masę żółtkową, którą energicznie mieszamy, dzięki czemu nie powstaną nam grudki, a następnie ponownie wstawiamy na gaz i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Rondelek wstawiamy do miseczki z zimną wodą, aby masa szybciej się ostudziła.

Truskawki myjemy, osuszamy a następnie usuwamy szypułki. Kroimy na ćwiartki.
Na ostudzony blat z ciasta francuskiego wylewamy i równo rozprowadzamy krem waniliowy a następnie dekorujemy truskawkami. Ciasto posypujemy rozgniecionymi kawałkami migdałów. 
Podajemy schłodzone.
Smacznego!








Komentarze