Szarlotka Kukurydziana


"Odpoczywacie? Ja zamierzam. Mimo, że wcale nie mam na to czasu. Ale chcę dzisiejszy dzień spędzić na luzie, w kuchni, lekko eksperymentując z potrawami, których nigdy nie robiłam. Gdyby chodziło o desery to bym się nie przejmowała, ale chodzi o dania wytrawne Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie i będzie zjadliwe. A co do jedzenia, przygotowałam dziś dla Was przepis na cudownie kruchą Szarlotkę Kukurydzianą. Ostatnio jestem fanatyczką! dodawania do wypieków mąki kukurydzianej.  Po raz kolejny trafiłam w 10! Fajny smak, cudna kruchość, no i jabłka! W sumie, wszystko co ma jabłka, musi być dobre!"


Składniki:
Kruchy spód:
  • 150g masła śmietankowego
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g maki kukurydzianej
  • 3 jaja
  • 100 g cukru
Farsz:
  • 15 średnich jabłek
  • 2-3 łyżki cukru cynamonowego
Kruszonka
  • 70 g cukru
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 100 g masła
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką pszenną (tak, pomijamy schładzanie ciasta).

Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odstawiamy.

Ciasto na spód, grubo wałkujemy, następnie przekładamy do formy od tarty, ugniatamy tak, aby zakryło całą powierzchnię i dziurkujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut rozgrzanego do 180`C. Pieczemy do zarumienienia.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.
Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, mąkę i cukier, całość ugniatamy ręcznie, bądź przy pomocy miksera. Powinny powstać małe zlepione okruszki ciasta.

Na podpieczony spód nakładamy starte jabłka, posypujemy je cukrem cynamonowym i kukurydzianą kruszonką. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 30 -40 minut w 175`C, do zarumienienia. 
Smacznego!







Komentarze

  1. Niestety też nie mam czasu leniuchować i w związku z tym ja nie zamierzam. Chociaż na zrobienie takiej szarlotki pewnie znalazłabym chwilę... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o jeju, obłęd! wygląda tak smakowicie:) aż ślinka cieknie!;p

    OdpowiedzUsuń
  3. obstawiam, że smakuje cudnie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!