Ravioli truskawkowo-miętowe
"Sezon na truskawki dawno w Polsce rozpoczęty, mimo masy zagranicznych odmian, nareszcie pojawiły się polskie owoce! Nie mogłam się powstrzymać, na obiad koniecznie musiałam przygotować coś z ich dodatkiem. Mając mało czasu ale duże chęci przygotowałam ravioli z miętą i truskawkami. Nietypowo, ravioli raczej jest serowe, mięsne, albo warzywne, to prawda, ale dlaczego Włosi nie robią owocowych smaków? Ja zrobiłam i zapraszam :)"
Składniki:
- 5 szklanek maki
- 2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżeczki masła
- jajko
Dodatkowo:
- 400 g truskawek
- 3 łodyżki z listkami mięty
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego
- śmietanka/jogurt
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, wrzucamy masło i zalewamy to wszystko ciepłą wodą. Lekko mieszamy, a następnie wbijamy jajko - ugniatamy.
Przygotowujemy farsz.
Truskawki myjemy, osuszamy a następnie oczyszczamy z szypułek.
Każdą z nich kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miseczki. Mięte myjemy i rwiemy na drobno. Dodajemy cukier i mieszamy.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, jedną rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie na grubość około 3-4 mm, drugą część ciasta pozostawiamy w misce pod przykryciem, aby się nie zeschła.
Na rozwałkowanym cieście rozkładamy po łyżeczce farszu truskawkowego co około 4-5 cm, następnie wierzch pierożków zakrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta, ugniatamy dookoła opuszkami palców i wycinamy kwadraciki.
Gotujemy we wrzątku około 2 minut od wypłynięcia na wierzch garnka.
Podajemy ze śmietana albo jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Truskawki... Już się nie mogę doczekać momentu, gdy będzie je można jeść kilogramami. ;)
OdpowiedzUsuńRzuciłabym się z chęcią na nie!!!Wyglądają i smakują na pewno super :)
OdpowiedzUsuńSłonecznego dnia,
Agata
Muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuń