Paluszki szparagowe w kruchym cieście kukurydzianym

"Połączenie słodyczy i wytrawnych składników? Czemu nie? Dziś mam dla Was Pieczone Paluszki szparagowe w kruchym cieście kukurydzianym. Cudowna kruchość ciasta i aksamit i delikatność szparagów, które dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie wypróbujcie!"

Składniki:
Kruchy spód:
  • 150 g masła lekko solonego
  • 250 g mąki pszennej 
  • 150 g maki kukurydzianej
  • 3 jaja
  • 1/3 łyżeczki soli
dodatkowo
  • 10 szparagów białych/zielonych/fioletowych
Sposób przygotowania:
Szparagi obieramy ze skórki, myjemy, a następnie gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie koło 2-3 minut. Po wyłowieniu przekładamy do miski z zimną wodą, aby nie straciły sprężystości.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, sól, wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 2-3 h do lodówki. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy na blat, a następnie cienko rozwałkowujemy.

Każdy ze szparagów zawijamy w ciasto i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 35 minut w 175`C.
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!