Omlet jagodowy
"3 Maja. W moim domu to nie tylko święto narodowe, ale również święto rodzinne. Tego jednego dnia świętujemy imieniny mojej Mamy, imieniny mojej Babci, urodziny mojej Babci i mojej Mamy, a także imieniny mojego Dziadka. Musicie przyznać, że jest co świętować! Poza majowymi spotkaniami z przyjaciółmi, zawsze znajdujemy czas, na spotkanie w gronie rodzinnym, tym samym, przez ten jeden dzień odpuszczamy sobie grillowanie i zasiadamy przy bogato zastawionym stole. Dziś będzie tak samo. Po parodniowym wyjeździe na Mazury, dziś, razem z rodziną, będziemy celebrować nasze małe święto. Ale zanim to nastąpi zaproszę Was na słodkie, lekkie, owocowe śniadanie. Zapraszam na Omlet jagodowy. Pycha!"
Składniki:
- 3 jajka
- pół szklanki jagód
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- masło do smażenia (plus łyżeczka oleju)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek,
przelewamy do miski, ubijamy na sztywno.
Do ubitej piany dodajemy żółtka i mieszamy łyżką. Następnym krokiem jest dodanie
przesianej mąki i mleka. Gdy masa się połączy dodajemy jagody.
Wszystko delikatnie mieszamy.
Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy na nią troszkę masła i wlewamy łyżeczkę oleju. Na patelnię wlewamy kilka łyżek masy i
smażymy małe placuszki.
Po około 2 minutach przekładamy delikatnie omlet na drugą stronę i
smażymy jeszcze trochę.
Podajemy posypane cukrem pudrem!
Taki omlet musi się udać :) Jak mam problemy z przewracaniem jednego dużego, tak placuszkowa wersja tego śniadaniowego przysmaku jest o wiele łatwiejsza do przygotowania.
OdpowiedzUsuńOj, to prawda! Takie placuszki są dużo prostsze!
Usuńczy mogę się wprosić na takie śniadanie? :]
OdpowiedzUsuńZapraszam! ;)
Usuńchętnie bym zjadła coś takiego:)
OdpowiedzUsuńile ja bym dała za jagody!
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę doczekąć się sezonu na jagody! Świetne te Twoje placuszkowe omlety :)
OdpowiedzUsuń