Muffiny Brownie
"Muffiny podobno wychodzą każdemu. Tak słyszałam. Dlatego wpadłam na pomysł przygotowania jednego z lepszych ciast w formie...babeczek! I wiecie co, nie tylko wyszły, ale smakowały przepysznie! Jeżeli tylko macie ochotę przygotować coś na deser dla bliskich osób, albo dla siebie :) to koniecznie wypróbujcie przepis na Muffiny Brownie. Idealnie sprawdzą się w tak deszczowy dzień jak dziś i jutrzejsze święto Dnia Mamy. Serio, najlepsze muffiny jakie jadłam! <3!"
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g czekolady
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1,5 szklanki maki
- łyżeczka proszku
- 50 g połamanej czekolady
Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej albo mikrofali rozpuszczamy czekoladę razem z masłem. Gdy masa będzie jednolita przelewamy ją do miski dodajemy cukier i ucieramy. Gdy składniki się połączą dodajemy po jednym jajku i ubijamy.
W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dosypujemy do masy czekoladowej.
Foremki na muffiny wykładamy papilotkami a następnie przelewamy ciasto do 3/4 wysokości a wierzch posypujemy pokruszoną czekoladą.
Pieczemy około 20-25 minut w rozgrzanym do 175`C piekarniku.
Możemy podawać na ciepło z lodami, albo na zimno.
Smacznego!
Genialne zdjecia,piękne babeczki,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam brownie, więc muffiny na zdjęciach powyżej muszą być świetne
OdpowiedzUsuńCzy to ma być gorzka czekolada?
OdpowiedzUsuńIle babecek wychodzi z jednej porcji?
OdpowiedzUsuń14-16 w zależności ile ciasta nalejesz do foremek. Pozdrawiam!
Usuń