Kruchy torcik z białej czekolady i kiwi
"Dzień Mamy za nami, ale przed nami dzień Dziecka i dzień Ojca, więc będziemy jeszcze mieli co świętować. Z okazji święta mojej rodzicielki, postanowiłam przygotować bardzo wystawny i smakowity, niepospolity tort. Wydaje mi się, że mi się to udało. Zapraszam na Kruchy torcik z mlecznym kremem i białą czekoladą oraz kiwi. Minus? Pierwszego dnia ciasto ciężko pokroić,, dlatego proponuję przygotować go dzień wcześniej."
Składniki:
- 5 szklanek mąki
- 1/2 kokosu
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 300 g masła
Krem
- 45 g białej czekolady
- 35 g cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 50 g masła 50 g cukru pudru
- 2,5 szklanki mleka w proszku
- ok 6 kiwi
- konfitura wiśniowa
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy kokos, masło, cukier i jajka, ugniatamy ręcznie bądź przy pomocy robota kuchennego. Gdy masa będzie zwarta i elastyczna, podsypujemy ja mąką, dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na placki grubości około 3- 4 mm. Wycinamy za pomocą talerza, miski etc. Resztki ciasta ugniatamy w kulkę, rozwałkowujemy i tworzymy ostatni placek.
Wszystkie placki pieczemy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.
W tym czasie przygotowujemy krem.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i cukier. Gotujemy do rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia.
Masło miksujemy na jednolitą masę razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy ostudzone mleko z czekoladą i pod koniec miksowania wsypujemy mleko w proszku. Gdy masa się połączy, odstawiamy ja do stężenia na co najmniej 3 godziny (u mnie na noc).
Na gotowe, ostudzone blaty, nakładamy około 2-3 łyżek kremu i rozsmarowujemy. Czynność powtarzamy, do czwartej warstwy - na tej wysokości blat smarujemy konfiturą wiśniową, a dopiero potem kremem. Ostatni blat dekorujemy kremem wyciskanym ze szprycy, z końcówką w kształcie gwiazdki. Wierzch torcika dekorujemy ( zaczynając od środka) cząstkami kiwi ( ćwiartki, albo jeszcze węższe kawałki).
Torcik wstawiamy na około godzinkę do lodówki. A następnie przekładamy do pomieszczenia o temperaturze pokojowej.
Smacznego!
pyszności!
OdpowiedzUsuńFaktycznie wygląda na kruchutki, jakby był robiony na waflowych blatach. :))
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, tak krucho i delikatnie :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMiałam ochotę na zdjęcie 'w przekroju':( Bo wygląda tak oszałamiająco, że w przekroju musi być wyjątkowo... apetyczny:>
OdpowiedzUsuńNiezwykle oryginalny, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń