Kompot rabarbarowy z trawą cytrynową
" Lubicie rabarbar? W moim domu raczej się za nim nie przepada. Ciasta się zje, ale w sumie mogłoby się nie jeść, babeczek nie próbowałam, ale pewnie byłoby podobnie. Jedyny trafny pomysł na wykorzystanie rabarbaru to kompot - oj tak, kompot każdy chętnie wypije. Zdecydowanie ja! Dziś kontynuacja wykorzystania w przepisach trawy cytrynowej. Dzięki niej kompot robi się orzeźwiający, lekko kwaśny (to zasługa również rabarbaru) i bardzo aromatyczny. No i jaki prosty! Zapraszam na kompot rabarbarowy z trawą cytrynową."
Składniki:
- 3 litry przefiltrowanej wody
- 2 szklanki truskawek
- 4-5 gałązek rabarbaru
- 2 źdźbła trawy cytrynowej
- 150 g cukru
- garść listków mięty
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Następnie myjemy i osuszamy trawę cytrynową. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do wody.
Trawę cytrynową przekrawamy na pół i również wrzucamy do garnka. Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Dorzucamy do kompotu razem z listkami mięty.
Całość gotujemy do momentu wrzenia, następnie zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia, a następnie do schłodzenia.
Podajemy na zimno..
Na zdrowie!
świetny pomysł na upalne dni:)
OdpowiedzUsuń