Ciasto "biało-czarne"

"Chyba nikomu nie muszę przypominać, że zbliża się weekend :) A w następnym tygodniu nawet dłuuugi ostatni weekend majowy :) Szykujecie coś? Jakieś spotkania w gronie znajomych lub rodziny? A może jakieś wycieczki rowerowe/krajobrazowe? Gdyby tylko pogoda dopisała, co? Dziś przygotowałam dla Was propozycję na ciasto Biało-Czarne. Proste, mało wymagające, smaczne, świetne do zabrania ze sobą w drogę, albo poczęstowanie gości. Chcecie kawałek?"

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wbijamy jajka i ubijamy na najwyższych obrotach razem z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy ekstrakt waniliowy i olej, mieszamy.

W oddzielnej misce mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.

Dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią 4/5 ciasta. 1/5 mieszamy z kakao i wylewamy na wierzch ciasta tworząc przy tym różne zygzaki.

Pieczemy około 30 minut w 180`C.
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!