Ciasteczka biszkoptowe z ananasem

"Zdecydowanie intensywny tydzień. Mimo wielu spraw do załatwienia, ogromu pracy i piętrzących się zajęć do wykonania, ciągle mam ochotę piec. Mimo zmęczenia jestem ciągle pozytywnie nastawiona Na przykład dziś, przygotowałam dla Was ciasteczka z dżemem wiśniowym, ananasem i bitą śmietaną. Bardzo prosta i smaczna propozycja deserowa nadająca się na co dzień i od święta. Zapraszam na ciasteczka biszkoptowe z ananasem."

Składniki:
  • 3 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 90 g cukru
  • 150 g masła
  • 150 g mąki
  • dżem wiśniowy
  • 250 ml śmietanki 30 % 
  • ananas świeży/ z puszki
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy razem z cukrem i cukrem pudrem. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta - lekko mieszamy.

Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika, bądź dużą prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190`C.
Pieczemy do zarumienienia.

Gotowe ciasto kroimy na 12 -16 prostokątów - studzimy.
W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę - do wysokiej, szklanej miski (najlepiej zimnej) wlewamy śmietankę i ubijamy, do momentu, gdy masa będzie sztywna. Jeżeli chcecie możecie pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru.

Świeżego ananasa obieramy i kroimy na plasterki, a następnie na małe cząstki.

Na ostudzone ciastka nakładamy około łyżkę dżemu i rozsmarowujemy, następnie okładamy około łyżkę pokrojonych ananasów i przykrywamy pierzynką z ubitej śmietany.
Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!