Ciasteczka biszkoptowe z ananasem
"Zdecydowanie intensywny tydzień. Mimo wielu spraw do załatwienia, ogromu pracy i piętrzących się zajęć do wykonania, ciągle mam ochotę piec. Mimo zmęczenia jestem ciągle pozytywnie nastawiona Na przykład dziś, przygotowałam dla Was ciasteczka z dżemem wiśniowym, ananasem i bitą śmietaną. Bardzo prosta i smaczna propozycja deserowa nadająca się na co dzień i od święta. Zapraszam na ciasteczka biszkoptowe z ananasem."
Składniki:
- 3 jajka
- 80 g cukru pudru
- 90 g cukru
- 150 g masła
- 150 g mąki
- dżem wiśniowy
- 250 ml śmietanki 30 %
- ananas świeży/ z puszki
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy razem z cukrem i cukrem pudrem. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta - lekko mieszamy.
Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika, bądź dużą prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190`C.
Pieczemy do zarumienienia.
Gotowe ciasto kroimy na 12 -16 prostokątów - studzimy.
W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę - do wysokiej, szklanej miski (najlepiej zimnej) wlewamy śmietankę i ubijamy, do momentu, gdy masa będzie sztywna. Jeżeli chcecie możecie pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru.
Świeżego ananasa obieramy i kroimy na plasterki, a następnie na małe cząstki.
Na ostudzone ciastka nakładamy około łyżkę dżemu i rozsmarowujemy, następnie okładamy około łyżkę pokrojonych ananasów i przykrywamy pierzynką z ubitej śmietany.
musi być smaczne:) pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńAleż ślicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń