Babeczki waniliowe z truskawkami


"Najwyższy czas zacząć myśleć o kolejnym długim weekendzie. Nie wiem jaka ma być pogoda, ale wiem, ze chcę odpocząć i dokończyć pisanie rozdziału w pracy magisterskiej. Wiem też, że chcę odpoczywać przy czymś smacznym, a Wy? Zdecydowanie mogę polecić Wam takie proste i szybkie babeczki z kremem waniliowym i truskawkami na francuskim cieście. Niebo!"

Składniki:
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g truskawek

Krem:

  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/3 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 130 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i przekrojoną wanilię, gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru, po tym czasie laskę wanilii wyjmujemy.

Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, cukier puder i dolewamy ekstrakt waniliowy, miksujemy, a następnie dolewamy mleko z cukrem - ciągle miksując.

Gdy masa będzie mniej więcej wymieszana, dodajemy mleko w proszku i mieszamy na najwyższych obrotach, do momentu połączenia się wszystkich składników. Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do godziny do lodówki.

Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, wycinamy koła wielkości szklanki i przekładamy do metalowych foremek na babeczki.

Pieczemy w 200`C przez około 15 minut - do zarumienienia. Upieczone babeczki lekko zgniatamy. Pozostawiamy do ostudzenia.

Truskawki myjemy, osuszamy i odcinamy szypułki. Każdy owoc kroimy na ćwiartki.

Na ostudzone babeczki nakładamy około łyżki kremu i dekorujemy truskawkami.
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!