Strucla serowa

"Nareszcie, po tak długiej zimie przychodzi wiosna. Nawet nie wiecie, jaka byłam zadowolona prowadząc wczoraj samochód po godzinie 18 w okularach przeciwsłonecznych! Aż miło się jechało. Kwestią czasu jest topniejący śnieg i tak wyczekiwane porządkowanie ogródka - u mnie za tydzień w niedziele - jedyny wolny dzień :) Mam nadzieję, że do tego czasu nie przybędzie śniegu. Dziś aby ten wiosenne dzień stał się jeszcze przyjemniejszy Strucla Serowa. Niebo w buzi! Serio, bardzo, bardzo fajne ciasto. Sernikożerców przekonywać chyba nie muszę, a resztę społeczeństwa słodko zapraszam do wypróbowania!"


Składniki na struclę serową:


  • 3 szklanki mąki tortowej + 1 łyżka do obsypania blatu
  • 1/2 szklanki maślanki 
  • 2 jaja 
  • 3 czubate łyżki cukru 
  • szczypta soli 
  • 4 łyżki roztopionego masła 
  • 20 g drożdży 
  • sok i skórka z pomarańczy 
Sposób przygotowania: 

Z drożdży, łyżki cukru przygotowujemy zaczyn – odstawiamy na około 20 minut. 

Jajka ubijamy do podwojenia objętości, dodajemy zaczyn, sok z pomarańczy i skórkę otartą z całej pomarańczy – mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników – poza rozpuszczonym masłem. 

Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy masło i dalej wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne. Ostawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości, na około 1,5 h.

Gotowe ciasto, dzielimy na dwie części, wykładamy na oprószony mąką blat (1 łyżką mąki), lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy. 

Masa serowa:
  • 400 g sera białego, twarogowego 
  • 2 żółtka 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • otarta skórka z cytryny

Twaróg przekładamy do miski, dodajemy żółtka i mieszamy, następnie dosypujemy cukier i skórkę z cytryny, odstawiamy. 

Rozwałkowane ciasto smarujemy po środku serem i rolujemy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Czynność powtarzamy z drugą roladą. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia.

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 1o0 g maki
  • 60 g cukru

Robimy kruszonkę – do zimnego masła dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy opuszkami palców – możemy użyć miksera z końcówką do ubijania białek. Gotową kruszonkę (kawałki pozlepianego ciasta) odstawiamy. Gotowe, wyrośnięte ciasto posypujemy przygotowaną kruszonką. 

Ciasta wkładamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 30 minut.
Studzimy na blaszce.
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!