Śniadaniowe love - owocowa miseczka


"Powiedzcie jak to jest, że zawsze jak mam wolny dzień to pogoda robi się brzydsza? Ech! Czy macie czasem ochotę na słodkie śniadanie, ale nie macie pomysłu co by tu zjeść? Mam tak bardzo często! Ciągłe jedzenie omletów w końcu może się znudzić dlatego, staram się aby co jakiś czas urozmaicać mój śniadaniowy posiłek. Dziś na przykład miałam ogromną ochotę na owoce, dlatego postanowiłam przygotować szybki pomysł na danie, które mogę ze sobą zabrać w miasto. Zobaczcie co z tego wyszło, może kogoś zainspiruje?"

 Składniki na 2 średnie porcje:
  • 2  łyżki jagód świeżych/mrożonych
  • Kilka dużych truskawek
  • otręby granulowane o smaku truskawkowym
  • 200 ml śmietanki 30%/ ew. jogurt naturalny
  • Herbatniki maślane
  • Kilka plasterków suszonego banana
  • Kilka migdałów
  • Kilka orzechów laskowych
  • Jedno średniej wielkości ciastko – beza

 Sposób przygotowania:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, na najwyższych obrotach na sztywno i wstawiamy pod przykryciem do lodówki.

W tym czasie myjemy owoce, osuszamy. Truskawki kroimy na cienkie plasterki, mrożone jagody – odmrażamy, świeże pozostawiamy na później.

Do 2 miseczek na dno nakładamy po 2-3 łyżki śmietanki/jogurtu, następnie dodajemy pokrojone truskawki, posypujemy jagodami. Wierzch owoców posypujemy otrębami, dodajemy plasterki suszonego banana. Migdały i orzechy miażdżymy nożem, następnie kroimy na drobne kawałki i posypujemy owoce.

Całość posypujemy pokruszoną bezą – podajemy z herbatnikami. 
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!