Sernik na czekoladowym spodzie z posypką

"Wolna sobota! Szkoda tylko, że większość dnia ma na Mazowszu padać. Sądzę, że nic straconego - podjadę dziś albo na Urban Market, albo posiedzę w domu i popiekę :) Obie wersje brzmią według mnie cudownie. A co dziś dla Was przygotowałam? Mmm.. Sernik! Na kruchutkim, czekoladowym spodzie i z kruchą posypką, mniam! Jak na razie nie ustaliłam co jest lepsze, szarlotka czy sernik. A jak Wy uważacie? Zapraszam na Sernik na czekoladowym spodzie z kruchą posypką."

Składniki:
Na kruche ciasto:
  • 200 g masła
  • 500 g maki
  • 3 żółtka
  • 180 g cukru
  • 100 g czekolady deserowej
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego sera białego
  • 5 jaj
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Na samym początku przygotowujemy kruche ciasto.
To wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka wymieszane z cukrem, pokrojone na małe kawałki miękkie masło i wszystko mieszamy, następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ugniatamy do momentu, aż masa będzie zwarta.

Ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie jedną z nich ścieramy na tarce (grube oczka) do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 15 minut.

Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.

Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie wlewamy olej i lekko zmiksowany ser, dalej ubijamy.
Do masy serowej dodajemy obie mąki i ekstrakt i mieszamy. Na koniec, do masy należy dodać ubitą na sztywno pianę z białek.

Ciasto przelewamy na kruchy upieczony spód, ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut, następnie wierzch sernika posypujemy drugą częścią ciasta również startą na tarce o grubych oczkach. Pieczemy jeszcze przez około 20 minut. Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki - najlepiej na noc.
Smacznego!








Komentarze