Sałatka na grilla
Zastanawiam się, komu rozpoczyna się dziś dłuuugi weekend majowy. Ja muszę poczekać do niedzieli rano, kiedy to będę w końcu mogła na spokojnie pojechać na zakupy, spakować się i wyjechać wieczorem z Em. na Mazury! A wtedy już tylko relax, odpoczynek i dobre jedzenie. Przez 4 dni non stop grill więc będzie go trzeba jakoś uatrakcyjniać, na przykład taka Grillową sałatką. Smaczna jako dodatek go mięs i świetna do jedzenia bez niczego, dla znajomych wegetarian. Polecam wszystkim na zbliżający się sezon biesiadowania na świeżym powietrzu !
Składniki :
- 4 małe pomidory
- młoda zielona sałata
- 4 ogórki kiszone
- mała papryka czerwona
- pestki dyni
- orzechy włoskie
- 4 kromki białego pieczywa + sól
Na dresing
- oliwa z oliwek około 1/4 szklanki
- sok z połówki cytryny
- łyżeczka musztardy
- ¼ łyżeczki tymianku
- ¼ łyżeczki bazylii
- sól i pieprz kolorowy do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką.
Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, ogórki kiszone kroimy na cienkie plasterki-półksiężyce. Pomidory kroimy na ćwiartki, dodajemy pokrojona na małe kawałeczki paprykę i wszystko mieszamy.
Całość posypujemy pestkami z dyni i orzechami włoskimi, następnie przygotowujemy sucharki i dressing.
Pokrojone na kromki pieczywo kładziemy na desce, odkrawamy skórki. Następnie kroimy na male kwadraciki i wrzucamy je na rozgrzana patelnie, posypujemy solą i ewentualnie skraplamy oliwą z oliwek. Lekko podsuszamy.
Do kubeczka wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny i musztardę, wsypujemy zioła i przyprawy i energicznie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut.
Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem i posypujemy sucharkami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!