Sałatka na grilla


Zastanawiam się, komu rozpoczyna się dziś dłuuugi weekend majowy. Ja muszę poczekać do niedzieli rano, kiedy to będę w końcu mogła na spokojnie pojechać na zakupy, spakować się i wyjechać wieczorem z Em. na Mazury! A wtedy już tylko relax, odpoczynek i dobre jedzenie. Przez 4 dni non stop grill więc będzie go trzeba jakoś uatrakcyjniać, na przykład taka Grillową sałatką. Smaczna jako dodatek go mięs i świetna do jedzenia bez niczego, dla znajomych wegetarian. Polecam wszystkim na zbliżający się sezon biesiadowania na świeżym powietrzu ! 
Składniki :
  • 4 małe pomidory 
  • młoda zielona sałata 
  • 4 ogórki kiszone 
  • mała papryka czerwona 
  • pestki dyni 
  • orzechy włoskie 
  • 4 kromki białego pieczywa + sól
Na dresing 
  • oliwa z oliwek około 1/4 szklanki 
  • sok z połówki cytryny 
  • łyżeczka musztardy 
  • ¼ łyżeczki tymianku 
  • ¼ łyżeczki bazylii 
  • sól i pieprz kolorowy do smaku 
Sposób przygotowania: 
Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką. 
Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, ogórki kiszone kroimy na cienkie plasterki-półksiężyce. Pomidory kroimy na ćwiartki, dodajemy pokrojona na małe kawałeczki paprykę i wszystko mieszamy. 

Całość posypujemy pestkami z dyni i orzechami włoskimi, następnie przygotowujemy sucharki i dressing.

Pokrojone na kromki pieczywo kładziemy na desce, odkrawamy skórki. Następnie kroimy na male kwadraciki i wrzucamy je na rozgrzana patelnie, posypujemy solą i ewentualnie skraplamy oliwą z oliwek. Lekko podsuszamy.

Do kubeczka wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny i musztardę, wsypujemy zioła i przyprawy i energicznie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut. 

Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem i posypujemy sucharkami.
Smacznego!





Komentarze