Mieszanka grillowa + szaszłyki
"Nie wyobrażam sobie tradycyjnego grilla bez szaszłyków. Według mnie, samo przygotowanie ich wprawia człowieka w dobry nastrój - szczególnie jeżeli przy sobie gromadkę dzieci, której przydałoby się jakieś zajęcie. Dobra zabawa gwarantowana - wypróbowane na 8-ce dzieci, na warsztatach kulinarnych które prowadziłam w Warszawie. Tak naprawdę to od Was zależy co znajdzie się na tym 'patyku' może to być karkówka, schab, kurczak czy boczek, może być owocowy albo warzywny, tradycyjny albo jakiś wymyślny. Wszystko i tak w ostateczności wyląduje na grillu i będzie smakować wyśmienicie. Choć jakby nie patrzeć, przyprawy których używamy mają tu wiele do powiedzenia. Dlatego prezentuje Wam moją mieszankę przypraw i sposób przygotowania, najprostszych szaszłyków. Może kogoś zainspiruje i zrezygnujecie z kupowania gotowych przypraw do grilla? Zapraszam na domową mieszankę przypraw do grilla i klasyczne szaszłyki"
Składniki:
- 300 g świeżej piersi z kurczaka
- biała cebulka 2 szt.
- ogórek zielony 1 szt.
- papryka czerwona 1 szt.
- mały melon
- 2-3 pomidorki
Dodatkowo po pół łyżeczki :
- bazylii
- tymianku
- oregano
- papryki słodkiej
- soli
- pieprzu kolorowego
- chilli
- rozmarynu
oraz
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy i osuszamy, to samo robimy z piersią z kurczaka. Cebulkę, ogórek i melona obieramy ze skórki, kroimy na małe kwadraciki, trójkąty bądź wycinamy kółeczka foremką – jak wolicie.
Pomidorki kroimy na ćwiartki, wydrążamy miąższ. Nadziewanie szaszłyków najlepiej rozpoczynać od mięsa, pokrojonego na Male cząstki – kwadraty, jednak nie jest to koniecznością. Przygotowane warzywa nadziewamy na przemian z mięsem na patyki do szaszłyków.
Przygotowujemy własną mieszankę przypraw do grilla - do foliowej torebki wsypujemy przygotowane zioła
bazylię, tymianek, oregano i rozmaryn, a także sól, pieprz kolorowy, paprykę słodką i chilli, szczelnie zamykamy i potrząsamy energicznie do całkowitego połączenia.
Każdy z szaszłyków kropimy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy przygotowaną mieszanką przypraw i ziół.
Rozgrzewamy grilla.
Na rozgrzany rusztu układamy w lekkich odstępach nasze szaszłyki. Skraplamy je na sam początek octem balsamicznym i dajemy troszkę czasu na zarumienienie. Podczas pieczenia można polać je jeszcze ze dwa razy aby po zdjęciu z grilla odczuć smakowity winny smak i zapach.
Smacznego!
Uwielbiam szaszłyki z grilla :) potrawy z rusztu sa zawsze najsmaczniejsze, czas sie zaopatrzyc w elektryczny grill aby dluzej cieszyc sie potrawami z tego urzadzenia :) pytanie czy maja go e-zakupy ? Schrupałoby sie taki szaszłyczek :)
OdpowiedzUsuńapetyczne :) szaszłyki to jest to, polecam wypróbować na wiele sposobów http://www.zgrilla.pl/category/szaszlyki-na-grilla/
OdpowiedzUsuń