Melon miodowo-cynamonowy z dipem jogurtowym

Sezon grillowy niebawem będziemy mogli zacząć. Zbliża się majówka, a z nią czy wielki wiatr czy deszcz czy cudowne słońce, szykują się spotkania na świeżym powietrzu, wyjazdy i grill. Samo to słowo powoduje na mojej twarzy uśmiech. Poza tradycyjna karkówką na grillu można przygotowywać różne inne smaczne rzeczy miedzy innymi owoce. Dziś chciałabym polecić Wam sposób na Grillowanego Melona w sosie miodowo-cynamonowym z dipem jogurtowym. Mmm.. Zaszalejcie!

Składniki 
  • melon miodowy duży
  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka cukru
Sposób przygotowania: 
Melona obieramy, kroimy na grube plastry, a następnie na mniejsze połówki. 

Do małej miseczki wlewamy miód, dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Pokrojone wcześniej kawałki melona obtaczamy w sosie, a następnie nadziewamy na długie wykałaczki. 

Tak przygotowane szaszłyki wstawiamy na rozgrzany grill i opiekamy około 5 minut z każdej strony. 

W tym czasie przygotowujemy dip. 
Do miseczki przelewamy jogurt naturalny, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy i energicznie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około 20-30 minut 

Gotowe, ciepłe kawałki melona wykładamy na talerz i podajemy z zimnym dipem. 
Smacznego!




Komentarze