Melon miodowo-cynamonowy z dipem jogurtowym
Sezon grillowy niebawem będziemy mogli zacząć. Zbliża się majówka, a z nią czy wielki wiatr czy deszcz czy cudowne słońce, szykują się spotkania na świeżym powietrzu, wyjazdy i grill. Samo to słowo powoduje na mojej twarzy uśmiech. Poza tradycyjna karkówką na grillu można przygotowywać różne inne smaczne rzeczy miedzy innymi owoce. Dziś chciałabym polecić Wam sposób na Grillowanego Melona w sosie miodowo-cynamonowym z dipem jogurtowym. Mmm.. Zaszalejcie!
Składniki
- melon miodowy duży
- 4 łyżki miodu gryczanego
- pół łyżeczki cynamonu
- 200 ml jogurtu naturalnego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Melona obieramy, kroimy na grube plastry, a następnie na mniejsze połówki.
Do małej miseczki wlewamy miód, dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Pokrojone wcześniej kawałki melona obtaczamy w sosie, a następnie nadziewamy na długie wykałaczki.
Tak przygotowane szaszłyki wstawiamy na rozgrzany grill i opiekamy około 5 minut z każdej strony.
W tym czasie przygotowujemy dip.
Do miseczki przelewamy jogurt naturalny, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy i energicznie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około 20-30 minut
Gotowe, ciepłe kawałki melona wykładamy na talerz i podajemy z zimnym dipem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!