Klasyczne kruche ciasteczka

"Powiem Wam szczerze, że nie wyobrażam sobie mojej kulinarnej przygody, bez tego przepisu. Prosty, klasyczny, idealny. Tak w trzech słowach mogę najprościej opisać ten przepis. Przepis na domowe, klasyczne, kruche ciasteczka, znane mojemu pokoleniu, pokoleniu mojej Mamy, a także i Babci. Świetnie nadają się do chrupania razem z herbatą, jako przekąska poza domem, czy jako smakołyk dla maluchów. Najlepsze w nich jest jednak to, że tak niewiele pracy potrzeba do ich przygotowania. Zapraszam na Klasyczne kruche ciasteczka.

Składniki:
  • 500 g maki pszennej
  • 200 g cukru
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
  • 200 g masła
Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę i pokrojone na kawałki masło. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i ekstrakt waniliowy - energicznie mieszamy.

Do mąki wlewamy masę jajeczną, mieszamy, a następnie ugniatamy.

Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy  na oprószonej mąką stolnicy, a następnie wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie.

Pieczemy w 180`C przez 8-12 minut w zależności od grubości ciastek.
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!