Kebab z nowalijek

"Niebawem nasze weekendy będą wyglądały trochę inaczej, wspólne grille, pikniki, długie spacery i wyprawy rowerowe. Nic więc dziwnego, że zaczęłam myśleć o tym co w takich wypadkach będę jeść! Robiłam już kiedyś tortille, a dziś zaproponuje Wam Wiosennego Domowego Kebaba z nowalijkami. Mam nadzieje, że tak jak nam, tak i Wam przypadnie do gustu. Zapraszam! Udanego dnia!"

Składniki na ciasto:

  • 4 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko

dip jogurtowy:

  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 3 rzodkiewki
  • sól
  • pieprz
  • pół ząbka czosnku

dodatkowo:

  • młoda sałata
  • 2 pomidorki
  • liście rukoli
  • rzodkiewka
  • 2 plastry schabu
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy dip.
Do szklanki przelewamy jogurt naturalny, siekamy koperek, ścieramy na drobno rzodkiewki i dodajemy do jogurtu. Solimy i pieprzymy, na koniec dodajemy czosnek - najlepiej z praski i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 20-30 minut.

Do małej miseczki wsypujemy mąkę - u mnie pszenna. Dodajemy mleko, jajko i szczyptę soli, wszystko energicznie mieszamy trzepaczką. Z powstałej masy smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy na złoty kolor cienkie placki - naleśniki.

Schab myjemy i osuszamy, lekko nacinamy tworząc poprzeczne paski (ale nie oderwane od siebie) solimy i pieprzymy, a następnie smażymy na rozgrzanej grillowej patelni - bez oleju - na rumiano. Po zdjęciu z patelni plasterki przekrawamy do końca.

Na środek przygotowanego wcześniej placka (podgrzanego na patelni) rwiemy na drobno liście młodej sałaty, dodajemy liście rukoli, pokrojoną na plasterki rzodkiewkę i pomidorki, dodajemy plasterki schabu i polewamy dipem jogurtowym. Zawijamy tak aby na dole nic nie wypadło - spód zwijamy w folię aluminiową albo spożywczą. Podajemy na ciepło bądź na zimno.

Smacznego!








Komentarze