Drożdżówki z serem


"Sobota! Jak to dobrze brzmi. Dla wielu z Was oznacza to błogie leniuchowanie. Strasznie Wam tego zazdroszczę. Ja dziś wybieram się na cały dzień do pracy i ominie mnie takie przyjemne śniadanie.  Uwielbiam poranki, podczas których mogę spokojnie posiedzieć nad poranną prasą, albo przeglądać ulubione blogi ze świeżą, cudownie pachnąca drożdżówką. Gdy do tego mam ciepłą owocową herbatę, albo lekkie latte jestem w niebie! Ech, gdyby jeszcze tylko ten śnieg wyparował, a w ogródku było 20 st. C! Już niedługo!"

Składniki:
  • 550 g mąki + łyżka mąki
  • 20 g drożdży
  • 45 g cukru
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 50 g oleju

 Masa serowa
  • 350 g białego sera
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • żółtko
  • dodatkowo białko do smarowania
Kruszonka
  • 50 g masła
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
Sposób przygotowania:
Do kubka wrzucamy pokruszone świeże drożdże dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mleka mieszamy i odstawiamy na około 15-20 minut.

Do rondelka wlewamy resztę mleka, dodajemy resztę cukru i masło, mieszamy aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się składników, odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wbijamy jajka i ubijamy, następnie po łyżce dolewamy do masy jajecznej ostudzone mleko ciągle ubijając. Gdy masa będzie jednolita dodajemy drożdże i przesianą mąkę – zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto ( ja robię to robotem kuchennym z końcówką do ciasta drożdżowego) odstawiamy na około 1-2 h do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy z dodatkiem łyżki mąki, następnie tworzymy małe bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie do sera dodajemy żółtko, cukier puder i ekstrakt waniliowy i energicznie mieszamy – można to zrobić za pomocą miksera, ja jednak użyłam łyżki.

Robimy także kruszonkę – do zimnego masła dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy opuszkami palców – możemy użyć miksera z końcówką do ubijania białek. Gotową kruszonkę (kawałki pozlepianego ciasta) odstawiamy.

Każdą bułkę ugniatamy po środku denkiem od wąskiej szklanki i nakładamy na nią około łyżeczki sera.
Gotowe bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy wcześniej przygotowana kruszonką.

Pieczemy około 15-20 minut w wcześniej rozgrzanym piekarniku do 200`C. Studzimy na kratce.
Smacznego!
  


Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!