Crumble porzeczkowo-jabłkowe
"Wiosna w pełni! Majówka zapowiada się wręcz wakacyjnie, ma być upał i burza, a to już coś przecież znaczy. Bardzo się cieszę, że w końcu odpocznę i wyjadę nad jezioro z eM. i znajomymi. Teraz pozostaje mi odliczać dni i każdą wolną chwilę dzielić na kuchnie i ogród. Dziś przygotowałam dla Was przepis na wiosenną, a właściwie nawet letnią propozycję Crumble, idealne na cieplejsze dni, dzięki połączeniu kwaśnego i słodkiego smaku, no i oczywiście ciepła ciasta i chłodu lodów. Koniecznie wypróbujcie!"
Składniki na 9 sztuk:
- 5 jabłek
- Szklanka porzeczek ( świeżych/mrożonych)
- łyżka cukru brązowego
- łyżeczka cynamonu
- 1/3 szklanki cukru białego
Na kruszonkę:
- 50 g masła
- 3 łyżki maki kukurydzianej
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru brązowego
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy środki. Kroimy
na małe kawałki i przerzucamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i cynamon –
mieszamy.
Porzeczki myjemy, osuszamy i wrzucamy do kokilek, posypujemy
cukrem i szczyptą cynamonu. Na wierzch porzeczek nakładamy około 3-4 łyżek
pokrojonych i przyprawionych jabłek.
Przygotowujemy kruszonkę:
Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy mąkę kukurydzianą
i pszenną, mieszamy, a następnie dodajemy cukier i masło i zagniatamy opuszkami
palców i gotową kruszonką posypujemy kokilki.
Miseczki wkładamy na blaszkę do rozgrzanego do 180`C
piekarnika i pieczemy około 20 minut do zarumienienia.
Na wierzch upieczonych crumble nakładamy łyżkę lodów waniliowych.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!