Crumble porzeczkowo-jabłkowe

"Wiosna w pełni! Majówka zapowiada się wręcz wakacyjnie, ma być upał i burza, a to już coś przecież znaczy. Bardzo się cieszę, że w końcu odpocznę i wyjadę nad jezioro z eM. i znajomymi. Teraz pozostaje mi odliczać dni i każdą wolną chwilę dzielić na kuchnie i ogród. Dziś przygotowałam dla Was przepis na wiosenną, a właściwie nawet letnią propozycję Crumble, idealne na cieplejsze dni, dzięki połączeniu kwaśnego i słodkiego smaku, no i oczywiście ciepła ciasta i chłodu lodów. Koniecznie wypróbujcie!"


Składniki na 9 sztuk:
  • 5 jabłek
  • Szklanka porzeczek ( świeżych/mrożonych)
  • łyżka cukru brązowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru białego

Na kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 3 łyżki maki kukurydzianej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru brązowego

Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy środki. Kroimy na małe kawałki i przerzucamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i cynamon – mieszamy.

Porzeczki myjemy, osuszamy i wrzucamy do kokilek, posypujemy cukrem i szczyptą cynamonu. Na wierzch porzeczek nakładamy około 3-4 łyżek pokrojonych i przyprawionych jabłek.

Przygotowujemy kruszonkę:
Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy mąkę kukurydzianą i pszenną, mieszamy, a następnie dodajemy cukier i masło i zagniatamy opuszkami palców i gotową kruszonką posypujemy kokilki.

Miseczki wkładamy na blaszkę do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 20 minut do zarumienienia.

Na wierzch upieczonych crumble nakładamy łyżkę lodów waniliowych. Podajemy na ciepło.
Smacznego!








Komentarze