Ciasteczka zbożowo-owsiane
"W związku z rozpoczętą dla mnie majówką, mam dla Was szybki, prosty przepis na zbożowo-owsiane ciasteczka. Szczerze godne polecenia dla lubiących zdrowe przekąski, dobre do pracy, autobusu czy szkoły. Mam nadzieję, że wypróbujecie, bo naprawdę warto dla nich zgrzeszyć. Nie chcę nazywać ich dietetycznymi, ale w sumie, jak dla mnie takie właśnie są. Mają cukier, ale przeważa mimo wszystko ten trzcinowy, do tego olej rzepakowy i brak żółtek. To jak? Chcecie jedno? "
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 1 szklanka musli zbożowych
- 1 szklanka otrąb pszennych
- 2 szklanki płatków owsianych
- ½ szklaki oleju rzepakowego
- 2 białka
- ½ tubki mleka zagęszczonego słodzonego
- garść rodzynek
- 100 g cukru trzcinowego
- 40 g cukru białego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 duże garście ryżu preparowanego
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy obie mąki, otręby, płatki owsiane i musli. Mieszamy,
dodajemy rodzynki, oba cukry i ryż preparowany.
W drugiej misce wbijamy białka i lekko roztrzepujemy, dodajemy mleko i
mleczko zagęszczone, dalej ubijamy, pod koniec dodając olej.
Do mąki wlewamy masę jajeczną, mieszamy, a następnie ugniatamy, w razie
potrzeby lekko podsypując mąką.
Z przygotowanej masy ugniatamy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego,
a następnie układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je
przygniatamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200`C przez 13 minut w zależności od grubości ciastek.
mm, pyszne. :) uwielbiam owsiane ciastka, a nie jadłam już chyba pół roku. ;)
OdpowiedzUsuńJakie fajne ciasteczka! Muszą być pyszne i chrupiące:)
OdpowiedzUsuńChcę! :) Sama też ostatnio doceniam właściwości zdrowotne oleju rzepakowego :)
OdpowiedzUsuń